Στο Δημαρχείο Χανίων βρέθηκε σήμερα Δευτέρα, 12/04/2021, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης συνοδευόμενος από την Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, Μαρία Κασσωτάκη, απ’ όπου ξεκίνησε η διαβούλευση για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.).

Τον Περιφερειάρχη και την Προϊσταμένη υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ενώ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, Ευτύχης Δαμιανάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, Γιώργος Φραγκιαδάκης, οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Ξανθουδάκης, Τάσος Αλόγλου, Ελένη Ζερβουδάκη, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Χανίων και της Περιφέρειας Κρήτης.

Σε δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ανέφερε πως η πρόβλεψη του προγράμματος στο νέο ΠΕΠ, ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να διεκδικηθούν επιπλέον πόροι από διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και τα τομεακά των Υπουργείων, δεδομένου ότι υπάρχουν περίπου 500 εκ. ευρώ για τη χώρα στο συγκεκριμένο τομέα.

«Ξεκινούμε σήμερα από τα Χανιά τη διαβούλευση για το νέο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, με στόχο να είμαστε πανέτοιμοι και να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα. Το ποσό στη νέα περίοδο θα διπλασιαστεί και στα Χανιά θα φτάσει στα 20 εκ. ευρώ. Θα πρέπει λοιπόν να κάνουμε το καλύτερο για τα Χανιά μέσα από το πρόγραμμα αυτό», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αρναουτάκης.

Από μεριάς του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και τη Συντονίστρια της Διαχειριστικής Αρχής, για τη διαρκή επικοινωνία και αγαστή συνεργασία και τόνισε πως: «Το επόμενο διάστημα θα συντελεστούν σημαντικά έργα υποδομής, αλλά και έργα με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα θα αναβαθμίσει τον Δήμο Χανίων και θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του, ενώ έρχεται σε συνέχεια σκληρής εργασίας. Η χρηματοδότηση, απ’ ότι μπορούμε μέχρι στιγμής να διαπιστώσουμε, θα ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ».

Μάλιστα ο κ. Σημανδηράκης υπογράμμισε πως ο Δήμος Χανίων, από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο του Β.Α.Α., έχει απορροφήσει το σύνολο του ποσού που είχε εγκριθεί για έργα και παρεμβάσεις. Σημείωσε παράλληλα πως το μεγάλο έργο ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, γίνεται με χρήματα που δεσμεύτηκαν εξολοκλήρου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας Κρήτης, «τα οποία δε θα επιβαρύνουν του δημότες των Χανίων, κι έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τους ίδιους πόρους του Δήμου σε νέες επενδύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, Μαρία Κασσωτάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, την οποία χαρακτηρίζει η σταθερά καλή ποιότητα εργασίας που παράγει ο Δήμος, όπως σημείωσε. Ξεκαθάρισε δε, πως η νέα προγραμματική περίοδος θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία στην ένταξη έργων σε σχέση με το παρελθόν.

Η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου συναντήσεων, που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Κρήτης με τους τέσσερις μεγαλύτερους δήμους της Κρήτης, προκειμένου να ενημερωθούν οι φορείς και να επιτευχθεί καλύτερη προετοιμασία για τις προβλέψεις και τις απαιτήσεις της νέας φάσης των Σ.Β.Α.Α..

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ