Στις εικαστικές και εκπαιδευτικές δράσεις του Xeniseum (Μουσείου της Εκπαίδευσης) και της Ανώτατης Σχολής Καλών τεχνών που θα υλοποιηθούν στην πόλη μας από τις 5 έως τις 27 του Οκτώβρη με τη συμμετοχή διεθνών και αξιόλογων εικαστικών καλλιτεχνών, σε πέντε ιστορικούς και οικείους χώρους, καταθέτουν το δικό τους ίχνος για τις σχέσεις μεταξύ του σώματος, της φωνής, του κειμένου και του τόπου, της queer φεμινιστικής θεωρίας, της κακοποίησης του περιβάλλοντος από πρόθεση μέσα από την (απ)ανθρώπινη κατασκευαστική δραστηριότητα. Με μέσα το χαρτί, τον καμβά, τα εφήμερα υλικά, το βίντεο, τη φωτογραφία, τα μουσικά όργανα, τα αρχειακά τεκμήρια, τη βιογραφία, αλλά και την performance και το εργαστήριο, πειραματίζονται με την έννοια των ορίων του εαυτού και του χώρου, του ίχνους, του μύθου και της ανάμνησής του, στην προοπτική μιας πρότασης για τον μετασχηματισμό κοινωνίας και σχολείου.
Η Suzanna Asp που θα πάρει μέρος στο project είναι καλλιτέχνης, εμψυχώτρια τέχνης, επιμελήτρια εκθέσεων και συγγραφέας από τη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Στο έργο της ασχολείται με τις σχέσεις μεταξύ του σώματος, της φωνής, του κειμένου και του τόπου. Η Asp έχει εκθέσει πολλές φορές στις σκανδιναβικές χώρες και στο εξωτερικό. Μεταχειρίζεται διάφορα μέσα για τη δουλειά της, όπως οι εγκαταστάσεις με διάφορα μέσα, οι παραστάσεις, το κείμενο και ο ήχος. Παράλληλα ασχολείται με τη σχεδίαση πειραματικών βιβλίων και με την queer φεμινιστική θεωρία.
Η Δήμητρα Χαραμαντάς είναι Ελληννοελβετίδα καλλιτέχνης. Τον Απρίλιο του 2017 περπάτησε όλη την Ελλάδα για τρεις μήνες στο πλαίσιο του project Flat Sphere, καταγράφοντας τα όσα βίωσε μέσω φωτογραφιών, ηχογραφήσεων, ζωγραφικής και κειμένου. Επικεντρώθηκε στην ανθρώπινη πρόθεση παρέμβασης πάνω στη γη και συνέλεξε στοιχεία για τον βιασμό της φύσης μέσα από την ανθρώπινη κατασκευαστική δραστηριότητα.
Ο Πάνος Χασάπης ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ και στη Βασιλεία ως φωτογράφος και δάσκαλος. Σπούδασε υποκριτική στην Αθήνα και εργάστηκε σε σχολεία στην Ελλάδα και την Ελβετία. Δίδαξε θεατρικό παιχνίδι και λογοτεχνία, εφαρμόζοντας μεθόδους που εστίασαν στην ψυχοκινητικότητα των μαθητών/τριών. Παράλληλα επινόησε μία μέθοδο διδασκαλίας της ελληνικής για παιδιά που ζουν στο εξωτερικό βασισμένη στην ποίηση και το παραμύθι.
Η Μαρία Γλυκά διδάσκει σύγχρονη τέχνη στο Slade Summer School, UCL και τέχνη και σχεδίαση στο Κολέγιο Τέχνης και Σχεδιασμού Βακαλό στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος εικαστικών εκθέσεων διεθνώς. Στο έργο της, με υλικά το χαρτί και το χαρτόνι, πειραματίζεται με την έννοια των ορίων και διερευνά καθημερινούς χαρακτήρες από τον αστικό χώρο, που τους συνδέει με μυθοπλαστικές αναμνήσεις.
Ο Flo Kaufmann, παγκόσμιος χειροτέχνης, ζει και εργάζεται στο Solothurn της Ελβετίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δύο βασικοί άξονες στο έργο του: η τεχνολογία και μουσική, και η χρήση απλών πραγμάτων για τη δημιουργία πολύπλοκων αντικειμένων.
Η Gergana Mantscheva είναι από την Ελβετία και τη Βουλγαρία. Σπούδασε ζωγραφική στη Σόφια και Εφαρμοσμένες Επιστήμες και Τέχνες στην Ελβετία. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκθέσεις στην Ελβετία και στο εξωτερικό και από το 2008 διδάσκει επίσης την τέχνη στο γυμνάσιο στο Solothurn. Στους πίνακες και τις φωτογραφίες της, αντιμετωπίζει την ίδια τη βιογραφία της, μέσα από τα ίχνη του πολιτισμού της ιδιαίτερης πατρίδας της.
Η Dawn Nilo μέσα από τις παραστάσεις της επεκτείνει τα όρια της γνώσης και της ερμηνευτικής δυνατότητας στην τέχνη, τον σχεδιασμό και την εκπαίδευση. Από το 2007 έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 εργαστήρια, παραστάσεις και παρουσιάσεις σε ιδρύματα τέχνης, κολέγια και σχολεία στη Βόρεια Αμερική, τη Σκανδιναβία και τη Μέση Ευρώπη. Το 2017 προτάθηκε για το Ελβετικό βραβείο τέχνης.
Ο Δημήτρης Ρεντούμης είναι εικαστικός καλλιτέχνης με έδρα την Ελλάδα και την Ολλανδία. Στο έργο του εξετάζει συγκεκριμένες πτυχές της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της κινούμενης εικόνας σε στενή σχέση με την υλικότητα, την ευαισθησία και το εφήμερο στοιχείο των πραγμάτων. Δημιουργεί σχέδια διπλής όψης, μεγάλες γλυπτικές εγκαταστάσεις και αφηρημένες προβολές βίντεο.
Η Johanna Schaible είναι καλλιτέχνης και εικονογράφος από την Ελβετία. Το έργο της κινείται στα όρια μεταξύ της τέχνης, της απεικόνισης και του σχεδιασμού. Τα έργα της εκτέθηκαν μεταξύ άλλων στο Newton Hall στην Πράγα, στη Neue Galerie στο Λονδίνο και στο Despacio στην Κόστα Ρίκα.
Ο Johan Svensson είναι εικαστικός καλλιτέχνης και συγγραφέας από τη Σουηδία. Στα έργα του δημιουργεί εικαστικές εγκαταστάσεις, κινούμενα σχέδια και κείμενο, που συχνά συνδέονται με γλυπτικές τεχνικές. Πολλά από τα έργα του εστιάζουν στην αξία των μικρόκοσμων.
Η Μαρίνα Ταντανόζη είναι φλαουτίστας, αυτοσχεδιάστρια και καθηγήτρια μουσικής από τη Θεσσαλονίκη, αλλά ζει στη Βασιλεία της Ελβετίας. Σπούδασε Αυτοσχεδιασμό, Φλάουτο και Μουσικολογία. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες, εικαστικούς, χορευτές και συνθέτες. Δίνει παραστάσεις σε όλη την Ευρώπη σε συνεργασία με διάφορες ομάδες.
Η Irene Trujillo γεννήθηκε στην Κολομβία και ασχολείται με την παρατήρηση του περιβάλλοντος. Με τις «curadurías» της, προσκαλεί τον κόσμο να εξετάσει τι βρίσκεται κάτω από τα μέρη και τους τόπους που συχνάζουν. Αναδιατάσσοντας τα αντικείμενα, τους δίνει μία δεύτερη ευκαιρία να εκτιμηθούν, υπερβαίνοντας τον αρχικό ρόλο που τους αποδόθηκε ή το στάδιο παρακμής τους στο παρόν.
Η Γιότα Τσότρα είναι εικαστικός καλλιτέχνης και επιστήμονας υλικών. Αξιοποιεί ποικίλα εικαστικά μέσα για να διερευνήσει τη συνολική διαδικασία της ζωής, τις συνδέσεις μεταξύ των ατόμων, τα συστατικά και τα όντα, την ενέργεια που απαιτείται για να «σπάσει» κανείς αυτές τις σχέσεις και τις δυνατότητες μιας νέας προοπτικής μετά τη θραύση. Ασχολείται και με την έρευνα σχετικά με την τέχνη, την επιστήμη και τη φιλοσοφία. Εκτός από τη δική της καλλιτεχνική πρακτική, συμμετέχει στην επιμέλεια διαφόρων εκθέσεων, όπως για παράδειγμα η Παγωμένη Εκπαίδευση, σε συνεργασία με τον Dr. Kuckucks Labrador το 2018 στη Βασιλεία.
Ο Βασίλης Βλασταράς είναι εικαστικός καλλιτέχνης και διδάσκει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Ο ίδιος αξιοποιεί αρχειακά τεκμήρια, όπως δημοσιογραφικές πηγές και διάφορες αναφορές, που διευρύνουν την καλλιτεχνική του έρευνα. Στην εικαστική του πρακτική δημιουργεί εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας για συγκεκριμένες τοποθεσίες και πειραματίζεται με διάφορα μέσα πάνω στη ζωγραφική, τη φωτογραφία, το βίντεο και τις διαδραστικές εγκαταστάσεις με τις νέες τεχνολογίες. Το έργο του εστιάζει γενικά στη σχέση μεταξύ έργων τέχνης και αστικού χώρου, την έννοια του εφήμερου και την αλληλεξάρτηση μεταξύ της χωρικής κίνησης, της υλικότητας και του ήχου.
Ο Αντώνης Βολανάκης έχει σπουδάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Φινλανδία και έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, στις Η.Π.Α. και στη Γαλλία. Η ερμηνευτική διάσταση του έργου του συνίσταται στην αλληλεπίδραση μεταξύ ποίησης, πολιτικής, οπτικών και θεατρικών τεχνών και δημόσιων και εσωτερικών χώρων. Έχει εκθέσει έργα σε μουσεία και έχει προσκληθεί σε πλήθος διεθνών φεστιβάλ.
Αντώνης Χουρδάκης
Διευθυντής Μουσείου της Εκπαίδευσης- Xeniseum
Πανεπιστημίου Κρήτης
πηγή: rethnea.gr