Το Θέατρο Κάτω δραματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το διήγημα της Βασιλικής Πέτσα «Φίδι στον κόρφο», με τις παραστάσεις στο Θέατρο Κάτω να κάνουν συνεχόμενα sold out τον Ιούνιο που πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό.

Το διήγημα είναι μέρος της συλλογή «Μόνο το αρνί», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πόλις το 2015. Το αρνί είναι το εξιλαστήριο θύμα του θεσσαλικού κάμπου, που κρύβει μέσα του όλα τα συμπλέγματα όχι μόνο της ελληνικής υπαίθρου, αλλά και της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μαρία Μπατή η οποία μεταγγίζει στη σκηνή μεστά κι ατόφια το βίωμα του έργου, χωρίς περιττά στολίδια. Ερμηνεύει με κοφτό κι έντονο τρόπο ο Πάνος Ιωαννίδης, μετά από καιρό ερμηνευτικής απουσίας, και ο Δημήτρης Καλαντζής ντύνει live μουσικά την παράσταση αυτοσχεδιάζοντας με μια ηλεκτρική κιθάρα.

Το διήγημα «Φίδι στον κόρφο» είναι ένα υπαινικτικό αφήγημα που διαδραματίζεται την περίοδο της Χούντας. Ένα παλαιός κομμουνιστής με τις ενοχές του, η γυναίκα του με τις χειροποίητες πίτες και ο γιός τους με πάθος για το σινεμά είναι οι τρεις πρωταγωνιστές του έργου. Μια καταβύθιση στο παρελθόν μέσα από μια αποσπασματική αφήγηση των σκέψεων των ηρώων της για τις επαναστάσεις έγιναν επί ματαίω. Οι σκέψεις τους μοιάζουν απλές και διαφανείς σαν το θαλασσινό νερό μιας απρόσμενης νηνεμίας. Μία μικρή στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που αποτυπώνει με γλαφυρότητα το αδιέξοδο, ακούσιο ή εκούσιο, των ηρώων της.

Οι μονόλογοι του έργου φλερτάρουν με την εξομολόγηση, καταφέρνουν όμως να περιγράψουν την εσωτερική πάλη των ηρώων. Το θεατρικό σκηνικό λιτό υποθάλπει χρώματα θαμπά υποστηριζόμενα από μία μοναδική εμπειρία ενός και μόνου ηθοποιού.

Σημείωμα της σκηνοθέτριας, Μαρίας Μπατή

«To Φίδι στον κόρφο της Βασιλικής Πέτσα είναι ένα διήγημα – ταξίδι για όλους μας στη μνήμη, αν και ανήκουμε σε διαφορετικές γενιές. Εμένα με ταξίδεψε στην παιδική μου, τον Πάνο στη νεανική του και τον Δημήτρη στην συλλογική μνήμη. Στη μνήμη της ελληνικής οικογένειας σε δύσκολες ιστορικά στιγμές. Στη μνήμη της  ελληνικής οικογένειας που «όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν». Στη μνήμη της εφηβείας που όλα τα κρίνει γιατί ελπίζει στο όνειρο, και καλά κάνει, που πιστεύει στους ήρωες, και καλά κάνει, που ακόμα δεν έχει γεμίσει φόβους, και καλά κάνει. Μας έκανε να νιώσουμε το τσίμπημα στο στήθος για το σήμερα, τώρα που πια δεν είμαστε αυτός ο έφηβος, που βιώνουμε μια άλλη Ελλάδα σε, επίσης, δύσκολες ιστορικά στιγμές. Αφορμή για ένα ταξίδι στο άγνωστο, κολύμπι στα βαθειά νερά της δημιουργίας. Μόνο ευγνωμοσύνη,  και η αλήθεια μας τώρα».

Σημείωμα της συγγραφέα, Βασιλικής Πέτσα

«Το Φίδι στον κόρφο γράφτηκε το 2011, σε μια περίοδο ραγδαίων αλλαγών για την ελληνική κοινωνία, και εκτυλίσσεται με ιστορικό φόντο μια εξίσου, αλλά με άλλο τρόπο, ταραγμένη δεκαετία· εκείνη του 1960. Αναψηλάφηση της παρακαταθήκης περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένων στρατηγικών διαχείρισης πολλαπλών δονήσεων; Καταφυγή στην καθησυχαστική ενθύμηση υπέρβασης ιστορικών προηγούμενων; Αναζήτηση υπόγειων συναφειών ή και καταγωγικών συνδέσεων;

Δεν θα ήξερα, εντέλει, να πω τι ακριβώς με ώθησε στη συγγραφή του συγκεκριμένου διηγήματος στη συγκυρία της κρίσης. Ίσως, σκέφτομαι τελικά, το ότι έχει καταστεί δυσκολότερο να αναγνωρίσει κανείς ποιος ενσαρκώνει το «φίδι», τον «λύκο», και τη «μαϊμού», ποιος κρύβεται πίσω από τις ζωομορφικές μεταμφιέσεις στα οικιακά και δημόσια θέατρα του σήμερα».

Tip! Μια underground παράσταση ενός undercover ηθοποιού υπό τους ήχους μιας ηλεκτρικής κιθάρας ίδια ανθρώπινη ανάσα.

Σκηνοθεσία: Μαρία Μπατή

Ερμηνεία: Πάνος Ιωαννίδης

Μουσική: Δημήτρης Καλαντζής

Σκηνικά: Σοφία Καρακάση

Υπεύθυνη θεάτρου: Κάλλια Τσιχλάκη

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Στέλλα Χαιρέτη

Τόπος: The Garage

Ημερομηνίες:  Ώρες: 20.00 και 21.30 (διπλή παράσταση)

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6932492752

Είσοδος: 12 και 8 (μειωμένο) ευρώ