Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου (www.kinler.gr) για τον Δεκέμβριο του 2019 έχει προγραμματίσει μια σειρά ταινιών από τον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο.

Η 2η ταινία του Δεκεμβρίου έχει τον τίτλο Η επιλογή του Βασιλιά / The King’s choice (2016) και είναι μια νορβηγο-ιρλανδική συμπαραγωγή σε σκηνοθεσία του Νορβηγού σκηνοθέτη Erik Poppe.

Σύνοψη της ταινίας
Στις 9 Απριλίου του 1940 ο ναζιστικός στρατός της Γερμανίας εισβάλει στη Νορβηγία, χωρίς προηγουμένως να έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον της. Η πεποίθηση των Νορβηγών πως η πολιτική ουδετερότητας που διατηρούσαν αταλάντευτα όλα τα τελευταία χρόνια θα τους προστάτευε από τα επιθετικά πλάνα του Χίτλερ αποδείχτηκε μέγα λάθος. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα επικρατεί χάος και αποπροσανατολισμός στη χώρα. Με τις ευλογίες του Χίτλερ ο φασίστας Νορβηγός πολιτικός Κουίσλινγκ ζητά μετ’ επιτάσεως να αναδειχθεί πρόεδρος – πρωθυπουργός της χώρας.
Ο βασιλιάς Χάακον ο Έβδομος, που διέφυγε από την πρωτεύουσα, το Όσλο και βρήκε καταφύγιο μαζί με την οικογένειά του, το υπουργικό συμβούλιο και πολλούς πολιτικούς στο χωριό Νίμπεργκσουντ, αποδεικνύεται φοβερά ψύχραιμος. Τονίζει πως αν το νορβηγικό κοινοβούλιο αποφασίσει να συνθηκολογήσει και να υποκύψει στις απαιτήσεις των Ναζί, ο ίδιος θα αποδεχτεί αυτήν την απόφαση. Ενώ στο παρασκήνιο γίνεται προσπάθεια για διπλωματικές συζητήσεις, ο Χίτλερ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς. Ο λαός της Νορβηγίας εκτιμά τη στάση του βασιλιά και την εκλαμβάνει ως έκκληση για αντίσταση.

Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Νορβηγίας για το ξενόγλωσσο Όσκαρ και κατάφερε μάλιστα να φτάσει μέχρι τη λίστα με τις 9 επικρατούσες υποψηφιότητες, δεν έφτασε όμως μέχρι την τελική πεντάδα.

Απέσπασε 15 βραβεία και 9 διακρίσεις σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Η προβολή πραγματοποιείται σε μια συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρεθύμνου με τη Νορβηγική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Νορβηγίας.

Η ταινία θα προβληθεί με υπότιτλους στα ελληνικά.

Η προβολή θα γίνει την Κυριακή 08 Δεκεμβρίου 2019 στις 20:00, στο ‘Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών Ρεθύμνου’, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 84, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Πρωτότυπος τίτλος: Kongens nei (The King’s Choice)
Έτος παραγωγής: 2016
Είδος: Ιστορικό, Βιογραφικό, Δράμα
Χώρες παραγωγής: Νορβηγία, Ιρλανδία
Γλώσσες: Νορβηγικά, Δανικά, Γερμανικά
Διάρκεια: 131′
Σκηνοθεσία: Erik Poppe
Σενάριο: Harald Rosenløw-Eeg, Jan Trygve Røyneland
Ηθοποιοί: Jesper Christensen, Anders Baasmo Christiansen, Tuva Novotny, Katharina Schüttler, Karl Markovics, Juliane Köhler, Rolf Kristian Larsen, Erik Hivju
Φωτογραφία: John Christian Rosenlund
Μουσική: Johan Söderqvist

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία:
www.kinler.gr/kongens-nei

Τιμή εισιτηρίου
Γενική είσοδος 5€,
Ενεργά μέλη της Λέσχης ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ, εκπαιδευτικοί, μαθητές, φοιτητές, άνεργοι: 3€