Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

«Η πρόκληση να είσαι γονιός: Μεταμορφώνοντας τις δυσκολίες σε ευκαιρίες». Μια ομιλία για γονείς από το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου

Η ανάληψη του γονικού ρόλου αποτελεί ίσως την πιο ριζική εμπειρία «μεταμόρφωσης» στη ζωή ενός ανθρώπου. Ο ερχομός του παιδιού στον κόσμο φέρνει στους γονείς ανάμεικτα συναισθήματα: χαρά, ενθουσιασμό, αλλά και αγωνία για το αν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου αυτού ρόλου.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι καθοριστικά για την ομαλή εξέλιξη του παιδιού, αλλά και για την καλή προσαρμογή της οικογένειας συνολικότερα, καθώς αυτή έρχεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να απαντήσει στις διαφορετικές αναπτυξιακές φάσεις του νέου μέλους της. Η είσοδος στο σχολείο σηματοδοτεί τη μετάβαση του παιδιού από το οικογενειακό περιβάλλον στην ευρύτερη κοινότητα. Μέσα στη νέα αυτή πραγματικότητα, ο γονέας έρχεται πολύ συχνά αντιμέτωπος με δυσκολίες τόσο δικές του, όσο και του παιδιού, που εφόσον μπορέσει να διαχειριστεί είναι σε θέση να τις αξιοποιήσει ενδυναμώνοντας τελικά τη σχέση του με το παιδί του. Τέλος, η εφηβεία με τις αναταράξεις που αναπόφευκτα επιφέρει πυροδοτεί καινούργιες εντάσεις στη σχέση γονέα – εφήβου, φέρνοντας στο προσκήνιο ζητήματα που είχαν πρωτοεμφανιστεί ήδη στην προσχολική ηλικία: τον αποχωρισμό από τους οικείους και την προοδευτική αυτονόμηση, τα όρια, τη συγκρότηση της ταυτότητας κ.α.

Στην ορολογία των επιστημών της ψυχικής υγείας τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και περισσότερο λόγος για την έννοια της ψυχικής ανθεκτικότητας. Ενώ αρχικά η έννοια αυτή χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει την ικανότητα κάποιου να ανταπεξέρχεται σε αντίξοες καταστάσεις, στην πορεία διευρύνθηκε και περιγράφει το πώς μια αρχική συνθήκη αρνητική ή μια κρίση μπορούν να μετασχηματιστούν σε ευκαιρίες, ώστε να έρθουν στην επιφάνεια αθέατες όψεις ψυχικής δημιουργικότητας.

Μέσα από αυτήν την προσέγγιση, το Κέντρο Πρόληψης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, στα πλαίσια των δράσεών του για την οικογένεια, διοργανώνει μια ομιλία για γονείς με θέμα: «Η πρόκληση να είσαι γονιός: Μεταμορφώνοντας τις δυσκολίες σε ευκαιρίες» και ομιλητές τους κ. Πετριλή Δημήτρη, Επιστημονικά Υπεύθυνο Μονάδας Εφήβων – Νέων «ΑΤΡΑΠΟΣ» του Ο.ΚΑ.ΝΑ, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας και την κα Ατσαλάκη Αμαλία, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας – Μονάδα Εφήβων – Νέων «ΑΤΡΑΠΟΣ» και Τμήμα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Ο.ΚΑ.ΝΑ, Επιστημονική συνεργάτη τμήματος Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 18.00, στο Αμφιθέατρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Κέντρο Πρόληψης Δημοκρατίας 32 (πάνω από το Μηχανολογικό), τηλέφωνα 28310-50100, 28310-20391, fax 28310 55899,
καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου : www.prolipsis.gr