Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Μια πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας της γνωστής συμπολίτισσας Μαριάννας Καλαϊτζιδάκη, αναπληρώτριας καθηγήτριας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστημίου Κρήτης, πραγματοποιείται στον εξωτερικό χώρο του (πρώην) Ξενία, στην παραλία Ρεθύμνου. Τίτλος της έκθεσης «Τα απορρίμματα της πανδημίας».

Η Δρ Καλαϊτζιδάκη φωτογράφιζε αντικείμενα που απέρριπταν οι συμπολίτες στη διάρκεια της καραντίνας, καθώς έβγαινε έξω για σωματική άσκηση -Μετακίνηση 6. Στην έκθεση μας παρουσιάζει τι απέρριψαν οι συμπολίτες μας τον καιρό της καραντίνας και πού τα απέρριψαν.

Η έκθεση έχει δύο ενότητες: Μεμονωμένα αντικείμενα που άφησαν οι συμπολίτες στα πιο απίθανα μέρη, όπως παγκάκια, γείσα παραθύρων, ζαρντινιέρες, κοιλότητες και εσοχές τοίχων, κορμό δένδρων, φυτά στην παραλιακή οδό, σχισμή τοιχίου στον Περιφερειακό. Και πολλά αντικείμενα, σε ζαρντινιέρες, κιούπια, άδειες γλάστρες και υπερχειλισμένους κάδους.

Εκτός από τα γάντια και μάσκες, όλα ήταν ανακυκλώσιμες συσκευασίες (πλαστικά μπουκάλια νερού, πλαστικά ποτήρια καφέ, τενεκάκια αναψυκτικών, μπύρας), που όμως, δεν πήγαν όμως στην ανακύκλωση.

Η πρωτότυπη αυτή έκθεση φωτογραφίας είναι μια δημόσια παρέμβαση, μια περιβαλλοντική δράση στα πλαίσια μιας διευρυμένης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που χρησιμοποιεί νέες μεθοδολογικές προσεγγίσεις όπως τη φωτογραφία και επιχειρεί να προσεγγίσει νέα ακροατήρια, όπως το ευρύ κοινό, με σκοπό να προκαλέσει τον αναστοχασμό για τη συμπεριφορά μας σχετικά με τα στερεά απορρίμματα που παράγουμε όλοι καθημερινά, να αναλογιστούμε την ατομική ευθύνη και την προσωπική συμμετοχή μας στο μεγάλο αυτό καθημερινό περιβαλλοντικό πρόβλημα της παραγωγής οικιακών απορριμμάτων και να επιλέξουμε να πάρουμε μέρος και στις λύσεις του προβλήματος, δηλαδή την ανακύκλωση ή ακόμα καλύτερα, την μείωση χρήσης των πλαστικών μιας χρήσης.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου 2020, γίνεται με την οικονομική υποστήριξη του ΠΤΔΕ, Πανεπιστημίου Κρήτης.

Όποιος επιθυμεί μπορεί να στείλει τα σχόλιά του για τις φωτογραφίες στο: mkalaitz@edc.uoc.gr.

 

πηγή