Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή συμμετείχε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με θέμα τους Δασικούς χάρτες, την οποία συγκάλεσε ο Υφυπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος, κ. Γιώργος Αμυράς, μετά από πρωτοβουλία του Υφυπουργού Μεταφορών, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Μεταφορών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κα Κοζιράκη, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Μανόλης Χνάρης, οι Δήμαρχοι του Νομού καθώς και εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, του ΤΕΕ και του ΓΕΩΤΕΕ.

Σημειώνεται ότι χτες είχε προηγηθεί στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, μετά από πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης,  ενημερωτική συνάντηση με τη συμμετοχή της Συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης,  των  Δημάρχων του Νομού και υπηρεσιακών παραγόντων στην οποία συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών, που έχει προκαλέσει προβληματισμό και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, καθώς το 63% περίπου των εκτάσεων του Νομού εμφανίζεται ως δασικό.

Όλοι οι συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι στους χάρτες υπάρχουν σοβαρά λάθη, τα οποία χρήζουν σωρείας διορθώσεων, ώστε να έχουν οι ιδιοκτήτες πλήρη εικόνα προτού καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους και κατέθεσαν πλήθος προτάσεων επί της ουσίας του ζητήματος των δασικών χαρτών. Μάλιστα, τονίστηκε η αναγκαιότητα αναμόρφωσης των δασικών χαρτών καθώς και η χορήγηση παράτασης στην προθεσμία κατάθεσης των αντιρρήσεων, καθώς το διάστημα μέχρι τον Ιούνιο δεν επαρκεί για ένα θέμα τόσο περίπλοκο, που χρειάζεται περαιτέρω αποσαφήνιση από την Πολιτεία.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, δήλωσε σχετικά:

« Κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, κ. Αμυρά  είχαμε τη δυνατότητα, όλοι  οι συμμετέχοντες, θεσμικοί φορείς του Νομού, να καταθέσουμε τους προβληματισμούς μας, όσον αφορά στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, που όπως επισημάνθηκε και κατά την χτεσινή προπαρασκευαστική συνάντηση εργασίας, που είχαμε στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης, είναι πολύ σοβαρά και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα από την Πολιτεία. Οι ιδιοκτήτες χρειάζονται οπωσδήποτε διευκρινίσεις, αλλά και περισσότερο χρόνο προκειμένου να καταθέσουν τις αντιρρήσεις τους και να προχωρήσει η διαδικασία των παραβόλων. Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Αμυράς άκουσε με προσοχή τα όσα του μεταφέραμε και τα οποία απασχολούν έντονα την τοπική κοινωνία και δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κρήτη, ώστε δια ζώσης να τεθούν τα ζητήματα και να δρομολογηθούν λύσεις. Μάλιστα, προ της επίσκεψης του Υφυπουργού θα έχει προηγηθεί διαδικτυακή συνάντηση για το θέμα με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών φορέων της Περιφέρειας Κρήτης ».

 

πηγή: Δελτίο τύπου