Ο ζωντανός θρύλος της Κρητικής μουσικής, ο Ανωγειανός Βασίλης Σκουλάς, γιόρτασε τα εξήντα χρόνια παρουσίας στο τραγούδι, με μια μεγάλη συναυλία κάτω από την Ακρόπολη, το βράδυ της Κυριακής.

Αυτή τη μουσική του διαδρομή, από τα παιδικά χρόνια έως και σήμερα, με τις σπουδαίες συνεργασίες του και τις μεγάλες καλλιτεχνικές του στιγμές, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όλοι όσοι βρέθηκαν στο Ηρώδειο για μία μοναδική βραδιά.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε στην διάρκεια της μαγευτικής βραδιάς η παρουσία του εγγόνου του Βασίλη Σκουλά, πάνω στη σκηνή, έπειτα από κάλεσμα του παππού του.

Ο μικρός Βασίλης που φαίνεται να ακολουθεί πιστά τα χνάρια του παππού του, κρατώντας με θέρμη το λαούτο του, ερμήνευσε ένα από τα τραγούδια του Βασίλη Σκουλά «Το άρωμα», προκαλώντας συγκίνηση στο κοινό που ξέσπασε σε θερμά χειροκροτήματα μέσα στο κατάμεστο Ηρώδειο.

Συγκινημένος και ο Βασίλης Σκουλάς που αμέσως μετά δήλωσε «αυτή είναι η ελπίδα μας», μην κρύβοντας την υπερηφάνεια του για τον εγγονό του και την αγάπη που δείχνει για την κρητική μουσική.

Μαγευτική βραδιά στο Ηρώδειο

Μια πορεία διάρκειας εξήντα χρόνων ποτισμένη με μουσικές κι αρώματα Κρήτης, σταθερά προσηλωμένη στο αυθεντικό τραγούδι, παραδοσιακό ή έντεχνο, σημαδεμένη από μεγάλες συνεργασίες αλλά και ιστορικές συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις – σταθμοί, όπως το «Καφενείον η Ελλάς» ή ο «Καπετάν Μιχάλης» του Καζαντζάκη.

Κοντά του βρέθηκαν σπουδαίοι ερμηνευτές ενώ τον Βασίλη Σκουλά πλαισίωνε η χορευτική ομάδα της σχολής χορού Θανάση και Δημήτρη Μαυρόκωστα από την Κρήτη και πολυμελής ορχήστρα εξαιρετικών μουσικών με επικεφαλής τον μαέστρο Γιάννη Παπαζαχαριάκη.

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, στενός φίλος του Βασίλη Σκουλά, είχε την καλλιτεχνική και σκηνοθετική επιμέλεια της.

Ποιος είναι ο Βασίλης Σκουλάς

Ο Βασίλης Σκουλάς γεννήθηκε στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου Κρήτης στις 3 Φεβρουαρίου 1946.Η οικογένεια του έχει μεγάλη παράδοση στη μουσική και γενικότερα στις τέχνες. Ο παππούς του, ο Μιχάλης Σκουλάς, ήταν σπουδαίος λυράρης της εποχής του και ο πατέρας του Αλκιβιάδης Σκουλάς ή Γρυλιός γνωστός λαϊκός ζωγράφος των Ανωγείων.

Άρχισε να μαθαίνει λύρα σε ηλικία 7 ετών και στα 16 του χρόνια, κατάφερε να καθιερωθεί, ανάμεσα στους πρώτους λυράρηδες και τραγουδιστές της Κρήτης. Έχει παίξει και τραγουδήσει σε μια μεγάλη σειρά, από επιτυχημένες καλλιτεχνικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εμφανίσεις, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στην Γερμανία, όπου υπάρχουν Έλληνες και ιδίως Κρητικοί.

πηγή: neakriti.gr