Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου, εγκαινιάζει εφέτος, με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και σε συνεργασία με την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, ένα νέο ετήσιο θεσμό με τίτλο «Συνάντηση γνωριμίας με τους σύγχρονους ποιητές και πεζογράφους της Κρήτης».
Η ιδέα του θεσμού γεννήθηκε στη διάρκεια του 10ου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου (Χανιά, Οκτώβριος 2006), όταν η Οργανωτική Επιτροπή, με τη συνεργασία των κατά νομούς Ενώσεων Φιλολόγων, επιχείρησε μια πρώτη καταγραφή της λογοτεχνικής παραγωγής των Κρητικών συγγραφέων μέσα στον 20όν αιώνα. Από την εργασία αυτή, σε συνδυασμό με τις σχετικές επιστημονικές ανακοινώσεις των Συνέδρων του Τρίτου Τμήματος (Νεοελληνική περίοδος) προέκυψε ένα (τεκμηριωμένο) συμπέρασμα: ο εικοστός αιώνας σημαδεύεται από μια μεγάλη άνθηση των Κρητικών Γραμμάτων, ιδιαίτερα της ποίησης και της πεζογραφίας. Έκτοτε παραμένει σε εκκρεμότητα το αίτημα να συγκεντρωθεί και να καταγραφεί συστηματικά η σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή της Κρήτης, που στην παρούσα ιστορική φάση της υποβάθμισης του πνευματικού πολιτισμού, χρειάζεται τη διαμεσολάβηση συγκροτημένων πρωτοβουλιών, για να φτάσει στο μεγάλο κοινό, να ενθαρρυνθεί και να καταξιωθεί. Αυτό το στόχο φιλοδοξεί να υπηρετήσει ο ετήσιος θεσμός που εγκαινιάζομε: συνάντηση γνωριμίας του κοινού με τους σύγχρονους ποιητές και πεζογράφους της Κρήτης.
Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα Τελετών της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, στον Πύργο Αλικιανού, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2019: Σάββατο απόγευμα, από τις 17.30 και Κυριακή πρωί από τις 9.30.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν στη διάθεσή τους 30 λεπτά, για να παρουσιάσουν το έργο τους και να διαβάσουν αποσπάσματα της επιλογής τους, και 15′ για συζήτηση με το κοινό. Το δικαίωμα συμμετοχής περιλαμβάνει εγγραφή 20 ευρώ και κατάθεση μιας τουλάχιστον έντυπης συλλογής ποιητικών ή πεζών κειμένων, προκειμένου να δημιουργηθεί ειδικό Τμήμα Κρητικών συγγραφέων στη Βιβλιοθήκη της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών για τους ερευνητές.
Η συμμετοχή του κοινού είναι ελεύθερη και επιθυμητή.
Από την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών