Τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον που συγχρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Κρήτης, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων – την οποία συνυπογράφουν όλοι οι Βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ και οι Τομεάρχες Νίκος Παππάς και Σωκράτης Φάμελλος – ο Βουλευτής ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης.

«Εδώ και 9 μήνες περιμένουμε τις εγκρίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει ενισχυθεί με το ποσό των 10 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης. Ένα πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που αποτελεί προτεραιότητα τόσο του εθνικού όσο και του ευρωπαϊκού ενεργειακού σχεδιασμού, το οποίο θα τονώσει την τοπική οικονομία και θα συμβάλλει στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τόπου μας, μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης τονίζοντας: «Από την πλευρά μας, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τις πιέσεις προς την Κυβέρνηση, έτσι ώστε να αρχίσει να υλοποιείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Άμεσα. Χωρίς άλλες καθυστερήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2019 ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπέγραψε απόφαση πρόσθετης χρηματοδότησης για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό το σύνολο των κατοίκων του νησιού που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η απόφαση αυτή έδινε τη δυνατότητα σε 900 επιπλέον δικαιούχους – πέρα από αυτούς που είχαν ήδη χρηματοδοτηθεί – να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι από την πλευρά της Περιφέρειας έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να μπορέσει να εκταμιεύσει τα εν λόγω ποσά στους δυνητικούς δικαιούχους του προγράμματος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην επαναλειτουργία της πλατφόρμας, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες για την ένταξη τους στο πρόγραμμα.

Οι Βουλευτές ζητούν ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με:

Α) Πότε σκοπεύουν να θέσουν σε επαναλειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για τους κατοίκους της περιφέρειας Κρήτης;

Β) Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την προκήρυξη νέων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας για οικίες;

 

 

Δελτίο τύπου