Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ρεθύμνου (ΚΙΝ.ΛΕ.Ρ) παρουσιάζει το κοινωνικό δράμα του 2012, σε συμπαραγωγή Σαουδικής Αραβίας και Γερμανίας, με τον τίτλο “Το απαγορευμένο ποδήλατο / Wadjda / The girl with the green bicycle” σε σενάριο και σκηνοθεσία της Haifaa al-Mansour.

Πρόκειται για την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία και την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους με γυναίκα σκηνοθέτιδα από τη χώρα αυτή.

Πραγματεύεται θέματα όπως η ελευθερία -όπως αυτή αντιπροσωπεύεται από το ποδήλατο- και ο φόβος της συναισθηματικής εγκατάλειψης μια και ο πατέρας της πρωταγωνίστριας επιθυμεί να παντρευτεί μια δεύτερη σύζυγο που θα του δώσει έναν γιο.

Σύνοψη της ταινίας
Η Wadjda (Waad Mohammed) είναι ένα δεκάχρονο κορίτσι που μένει σε ένα προάστιο του Ριάντ, της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας. Αν και ζει περιτριγυρισμένη από ένα συντηρητικό περιβάλλον, έχει αστείρευτο κέφι, είναι πολυμήχανη και συνεχώς προκαλεί τα όρια του επιτρεπτού. Έχει ερωτευτεί ένα πράσινο ποδήλατο και αποφασίζει να κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει. Στο δρόμο της θα βρει πολλά εμπόδια, με μεγαλύτερο το γεγονός ότι στη χώρα της θεωρείται ανήθικο για ένα κορίτσι να κάνει ποδήλατο!

Η ταινία απέσπασε 22 βραβεία και 34 διακρίσεις σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών, ήταν υποψήφια ως καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στα Βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA Awards). Επιπλέον, προτάθηκε από τη Σαουδική Αραβία για καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στα βραβεία Όσκαρ.
Θα προβληθεί με υπότιτλους στα ελληνικά.

Περισσότερες πληροφορίες: www.kinler.gr/wadjda

Η προβολή θα γίνει την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 στις 8:00 μ.μ., στο “Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών Ρεθύμνου”, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 84, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Πρωτότυπος τίτλος: Wadjda
Διεθνής τίτλος: The girl with the green bicycle
Έτος παραγωγής: 2012
Είδος: Κοινωνικό δράμα
Χώρες παραγωγής: Σαουδική Αραβία, Γερμανία
Γλώσσα: Αραβικά
Διάρκεια: 93′
Σκηνοθεσία: Haifaa al-Mansour
Σενάριο: Haifaa al-Mansour
Ηθοποιοί: Waad Mohammed, Reem Abdullah, Abdulrahman al-Guhani
Φωτογραφία: Lutz Reitemeier
Μουσική: Max Richter