Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Με την συμμετοχή της τηλεόρασης COSMOTE στην παραγωγή, ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρωνίτης επιχειρεί για πρώτη φορά την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ταινίας δημιουργικού ντοκυμανταίρ με θέμα «ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ».

Μέσα από μια πολύχρονη έρευνα, σε ελληνικά και διεθνή αρχεία, μουσεία , ταινιοθήκες ,εφημερίδες κλπ, η ταινία στοχεύει να αναδείξει την μεγαλειώδη αντίσταση και τις νίκες των Ελλήνων κατά την εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι στην Ελλάδα.

Οι λόγοι της αναίτιας ιταλικής εισβολής διερευνόνται μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εξετάζονται οι ελληνοιταλικές σχέσεις εκείνης της περιόδου καθώς και η ελληνική πολιτική της ουδετερότητας απέναντι στον πόλεμο.

Η ταινία δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως,  το μοναδικό φαινόμενο συσπείρωσης του ελληνικού λαού , τι σήμαινε το χαμόγελο στα χείλη των ανθρώπων που επιστρατεύονταν και ήξεραν ότι πάνε σε πόλεμο και μπορεί να σκοτωθούν , ή γιατί ο ελληνικός στρατός ενώ πέτυχε δεκάδες νίκες δεν μπόρεσε να κερδίσει τον πόλεμο κ.α.

Η ταινία δομείται πάνω σε δύο συμπληρωματικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ο ιστορικός λόγος με αφηγητή τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο οποίος συμπληρώνεται με αφηγήσεις του Ιταλού πρεσβευτή στην Αθήνα Εμμανουέλλε Γκράτσι και του Ιταλού στρατηγού Βισκόντι Πράσκα που ήταν επικεφαλής της Ιταλικής εισβολής.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο ανθρώπινος λόγος των πρωταγωνιστών του πολέμου, Ελλήνων και Ιταλών στρατιωτών, αιχμαλώτων, μέσα από την αλληλογραφία τους, από εικόνες διαφόρων φάσεων του πολέμου όπως περιγράφονται από ποιητές , συγγραφείς και καλλιτέχνες όπως τον Γιώργο Σεφέρη, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Άγγελο Τερζάκη, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γιάννη Τσαρούχη κ.α καθώς και από δημοσιογράφους Έλληνες και ξένους μέσα από κείμενά τους και εικονογραφήσεις εικαστικών καλλιτεχνών, όπως του Αργυρού, του Αλεξανδράκη, του Τάσου, του Δημητριάδη, του Νικόλτσου, του Μπέζου, του Πολενάκη κ,α.

Επιδίωξη της ταινίας είναι να γνωρίσουν οι νεώτερες κυρίως γενιές την αντίσταση και τις μεγαλειώδεις νίκες των παππούδων τους πάνω στα κακοτράχαλα βουνά της Αλβανίας, μέσα σε χιονοθύελλες, βροχές και κακουχίες που τους οδήγησαν, οχι μόνο να απωθήσουν τις υπέρτερες δυνάμεις του εισβολέα αλλά και να καταλάβουν ολόκληρη την νότια Αλβανία από την Χειμάρα μέχρι το Πόγραδρετς , να προκαλέσουν τον παγκόσμιο θαυμασμό και να αναπτερώσουν διεθνώς την ελπίδα ότι ο φασισμός δεν είναι ανίκητος.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγραψε ο Άγγλος Ιστορικός Μακένζυ: «Όταν αυτός ο πόλεμος θα γίνει ανάμνηση η Ελλάδα θα είναι εκείνη που στις σελίδες της ιστορίας της θα αποδίδεται η τιμή ότι είναι η πρώτη χώρα που τσάκισε το αήτητο του άξονα»…

Οι βασικοί συντελεστές της ταινίας είναι:

Επιστημονικός σύμβουλος: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Αφηγητές: ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΕΡΑΝΤΩΝΑΚΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΡΕΝΤΖΟΥ

Φωτογραφία: ΑΡΗΣ ΣΚΟΥΛΙΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μουσική: ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Μοντάζ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ

Διεύθυνση παραγωγής: ΚΑΤΙΑ ΚΑΠΠΑΤΟΥ

Σενάριο – σκηνοθεσία-παραγωγή: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΑΡΩΝΙΤΗΣ

Συμπαραγωγή: COSMOTE TV

 

ΡΕΘΥΜΝΟ:

27/10/19 στις 19:00 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου.

Διοργάνωση: Π.Ε.Α.Ε.Α. – Δ.Σ.Ε.  Παράρτημα Ρεθύμνου  – Ε.Λ.Μ.Ε.Ρ