Με το συμβολικό πέρασμα από την φθινοπωρινή ισημερία στον νέο μήνα, η Αγωνοθεσία των Ερμονικείων ανακοινώνει το διήμερο πρόγραμμα των Ερμονίκειων Αγώνων 2019 μ.Χ., περνώντας επισήμως στην τελευταία φάση των οργανωτικών της προετοιμασιών!

Τα Ερμονίκεια δρώμενα η δημοφιλής διήμερη γιορτή στην ειδυλλιακή περιοχή της Λάμπης Ρεθύμνου, που εμπνέεται από τις ανθρώπινες αξίες και τις μεγάλες εορτές της αρχαίας Ελλάδος, έρχεται για 7η συνεχή χρονιά να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και ξένους, που θα συμμετάσχουν στον μεγαλύτερο περιφερειακό πολιτιστικό-αθλητικό θεσμό του Νομού.

Το διήμερο πρόγραμμα ξεκινάει το πρωί του Σαββάτου (10.00) περιλαμβάνοντας αρχικά, επισκέψεις σε ανοικτά μουσεία και εσωτερικές εκθέσεις στην γεωγραφική επικράτεια των Αγώνων καθώς και περιηγήσεις σε τοπικά αξιοθέατα αλλά και σε έναν μοναδικό βοτανικό κήπο. Μια νέα προσθήκη το πρόγραμμα Φυσικής Ασκήσεως (12.00-14.00) θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα ορθοσωμίας και χαλάρωσης, ενώ το μεσημεριανό διάλειμμα (14.00-15.00) θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να συνδυάσουν τις προτεινόμενες επισκέψεις με τοπικές γεύσεις, να γνωρίσουν την τοπική κουλτούρα και φυσικά, να ανακαλύψουν ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον θα έχουν φέτος οι Ομιλίες (17.00) καθώς θα κινηθούν αυτή τη φορά πέραν των θετικών επιστημών στους χώρους της φιλοσοφίας και της τέχνης από καταξιωμένους καλλιτέχνες και ερευνητές. Τιμώντας για 2η συνεχή χρονιά τους Αγώνες, ο πολυβραβευμένος γλωσσολόγος, συγγραφέας – ερευνητής κ. Παναγιώτης Τερπάνδρου Ζαχαρίου θα ανοίξει τον κύκλο των φετινών ομιλιών, παρουσιάζοντας το θέμα “Ο Επαναπροσδιορισμός της Ελληνικότητος” όπου θα διερευνήσει και θα επισημάνει αρχές και χαρακτηριστικά των πηγαίων συστατικών ενός αρχαίου έθνους -όπως το Ελληνικό- υπό τις νέες πολυπολιτισμικές συνθήκες που διαμορφώνουν οι εντατικοί ρυθμοί της παγκοσμιοποίησης.

Στην συνέχεια, η εκλεκτική καλλιτέχνιδα Εύη Τσάνα θα εισάγει το κοινό στις υψηλές σφαίρες της αισθητικής και στις αέναες πνευματικές αναζητήσεις που το “Κάλλος στην τέχνη”  γέννησε και δημιουργεί έως σήμερα, μέσα στην μακραίωνη ιστορία των επονομαζόμενων Καλών Τεχνών.

Ο κύκλος των φετινών ομιλιών, θα κλείσει φέτος με τις “Διαδραστικές Συζητήσεις”, μια  πρωτότυπη διαλεκτική αλληλεπίδραση, όπου ομιλητές και κοινό θα προσπαθήσουν να περιπλέξουν τον λόγο τους πάνω σε ποικίλα θέματα που θα τίθενται επί τόπου και από κοινού.

Το Δημιουργικό Δρώμενο (15.00), με απαγγελία ποιητικών αποσπασμάτων και τη συνοδεία αρχαίων μουσικών οργάνων από το εργαστήριο μουσικών οργάνων “Νικόλαος Μπρας”, θα μεταφέρει το ακροατήριο σε αλλοτινές ιδανικές εποχές, κλείνοντας έτσι, με ιδανικό τρόπο, τα Πολιτιστικά Δρώμενα του Σαββάτου.

Το αθλητικό πρόγραμμα της Κυριακής θα ξεκινήσει, από νωρίς (07.00), με τις εγγραφές του Ερμονίκειου Δρόμου, και του Κοινού Δρόμου 5 χλμ ενώ λίγο αργότερα θα διεξαχθούν η Τοπική Ορειβατική Εκδρομή (07.30) και οι μικρότεροι δρόμοι -Δρόμοι Παίδων 500μ. σε Μέλαμπες (09.30) και Σπήλι (09.00)- με τον αναβαθμισμένο 7ο Κοινό Δρόμο 5χλμ (09.30)) να αποτελεί το νέο σημαντικό μήνυμα των Αγώνων για την διάδοση της αξίας της Ελευθερίας στον σύγχρονο κόσμο.

Ο 7ος Ερμονίκειος Δρόμος 20χλμ, θα αποτελέσει και πάλι το κορυφαίο γεγονός των Ερμονίκειων Αγώνων με αφετηρία τις γραφικές Μέλαμπες. “Η Εκκίνηση (10.30) θα δώσει το έναυσμα στον “επίγειο άθλο”, ο οποίος θα διατρέξει τον κεντρικό οδικό άξονα και θα σφυρηλατήσει τους αγγελιοφόρους-δρομείς σε μια εσώτερη ψυχοπνευματική δοκιμασία. Περνώντας μέσα από τα επιβλητικά ορεινά τοπία, γραφικά χωριά και την κοιλάδα της Λάμπης, θα οδηγήσει τους δρομείς στον τερματισμό της Νίκης, μπροστά στα 25 λιοντάρια του καταπράσινου Σπηλίου. Η ομαλή υψομετρική μορφολογία, οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες, η μειωμένη οδική κίνηση και η απαραίτητη χρονική απόσταση από τον Μαραθώνιο της Αθήνας, τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Ερμονίκειου Δρόμου, τον κάνουν ένα ιδανικό τεστ υψηλών προδιαγραφών.

Στο πλευρό των αθλητών περισσότεροι από 100 εθελοντές, επίσημοι φορείς, ιατρικό προσωπικό και τοπικοί σύλλογοι θα παρέχουν κάθε βοήθεια, ενώ οι υψηλές αγωνιστικές παροχές και η φιλοξενία της διοργάνωσης θα προσφέρουν στους δρομείς μια μοναδική αθλητική εμπειρία.

Παράλληλα με τα αθλητικά δρώμενα, δημιουργικές πτυχές της “Αρχαιολογίας για το Κοινό” θα λαμβάνουν χώρα, ενεργοποιώντας την ζωντανή επαφή της εποχής με τις μνήμες και την σύγχρονη γνώση για αντίστοιχα δρώμενα των μεγάλων αρχαίων Πανελλήνιων εορτών, όπως η Πομπή των Ιππέων, ο Τερματισμός του Κηρυκείου, οι Γυμναστικές επιδείξεις και η εμπειρία της Φυσικής Ασκήσεως που προστίθενται φέτος για πρώτη φορά.

Τα Επινίκεια, το καθιερωμένο γιορτινό κλείσιμο των Αγώνων, θα επιστέψουν οι απονομές των Αγώνων (13.30) με τις καθιερωμένες φωτογραφίες αθλητών και εθελοντών που θα προηγηθούν από το μεγάλο υπαίθριο γλέντι της κρητικής παραδοσιακής μουσικής. Φέτος το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων επισκεπτών συγκεντρώνεται ξανά στην 3η συμμετοχή -για την ιστορία των Αγώνων-  του χορευτικού Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης όπου μαζί με νέους και παλιούς τοπικούς μουσικούς καλλιτέχνες θα δημιουργήσει μια γιορτινή υπαίθρια πανδαισία.

Τέλος, με την επίσημη λήξη των Αγώνων (16.00) θα ακολουθήσει το καθιερωμένο πλέον απογευματινό “party” των εθελοντών, παράλληλα με τις γνωστές “παρέες” κρητικής μουσικής που θα διασκεδάσουν ως αργά, δρομείς και επισκέπτες σε γνωστά στέκια στο κέντρο του Σπηλίου.

Η διή