O Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Safe Water Sports» κ. Παναγιώτης Πασχαλάκης, ο άνθρωπος που έχει θέσει ως σκοπό ζωής την πρόληψη θαλάσσιων ατυχημάτων και πνιγμών, συμφώνησαν σε μία σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα και τη μείωση των πνιγμών.

Η δήλωση του κ. Αρκουμανέα «Η πρόληψη των ατυχημάτων στη θάλασσα βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του ΕΟΔΥ και η συνεργασία μας με την “Safe Water Sports” θα είναι μακροχρόνια με κοινό στόχο τη μείωση των πνιγμών στη χώρα μας» σε συνδυασμό με τον επί έξι συναπτά έτη αγώνα του κυρίου Πασχαλάκη προκειμένου κανένα παιδί και κανείς άνθρωπος να μην χάσει τη ζωή του στη θάλασσα αποτελούν ένα ακόμη οχυρό της δημόσιας υγείας μέσα σε αυτό το δύσκολο και πρωτόγνωρο σε όλους μας καλοκαίρι.

Η σύμπραξη των δύο φορέων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ουσιαστική ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα, μία ασφάλεια που για πρώτη φορά μπαίνει σε γερές βάσεις μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και πολλαπλές δράσεις: έλεγχοι και σήμανση σε παραλίες, αυστηροί κανόνες σε επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ,  ενημέρωση  των πολιτών αναφορικά με την ασφάλεια και τη μορφολογία όλων των ελληνικών παραλιών, επιδημιολογική επιτήρηση των ατυχημάτων σε υδάτινες δραστηριότητες, καθώς και μία ενημερωτική καμπάνια για την ασφάλεια στη θάλασσα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, αποτελούν πλέον προτεραιότητες όχι μόνον της «Safe Water Sports» αλλά και πολλών ακόμη φορέων όπως του ΕΟΔΥ, του Υπουργείου Ναυτιλίας, της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του Λιμενικού Σώματος και του Υπουργείου Υγείας.

Ο ΕΟΔΥ θα υποστηρίξει και θα ενισχύσει καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης,  θα ενημερώσει όλους τους Δήμους για την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης μιας σειράς πρωτοβουλιών, θα οργανώσει διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το επιστημονικό προσωπικό των Λεσχών Φιλίας και των ΚΑΠΗ που παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, θα φροντίσει για την ασφάλεια των παιδιών μας και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να γίνει σαφές ότι σ’ αυτή τη ζωή και σ’ αυτό το καλοκαίρι εκείνο που προέχει είναι η ασφάλεια όλων μας.

Η υλοποίηση δράσεων προστασίας της δημόσιας υγείας με προληπτικό, λειτουργικό και παρεμβατικό χαρακτήρα, η ετοιμότητα απόκρισης σε ό,τι απειλεί την υγεία καθώς και η άμεση ανταπόκριση στις υγειονομικές ανάγκες της χώρας αποτελούν πρωταρχικούς στόχους του ΕΟΔΥ ή αλλιώς του οργανισμού που θέτει πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο.

 

Δελτίο τύπου