Δεν είμαι εγώ – Γρηγόριος Ξενόπουλος

Η θεατρική ομάδα του Στεκιού των Καθηγητών Ρεθύμνου ανεβάζει φέτος το έργο “Δεν είμαι εγώ” (ή “Η Λογική”) του Γρηγορίου Ξενόπουλου, στις 21, 22, 24 Ιουνίου στις 9.15μ.μ. και στις 23 Ιουνίου στις 7.00μ.μ. στο αμφιθέατρο του ΑΤΕΙ Κρήτης στα Περιβόλια (παλιό Πανεπιστήμιο).

Πρόκειται για μια τρίπρακτη κωμωδία του Ξενόπουλου που γράφτηκε το 1915 και πρωτοπαίχτηκε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς στο θέατρο Αθήναιον από τον θίασο του Ν. Πλέσσα.

Ένας καθηγητής 50 ετών, τυπικός και οικογενειάρχης, αυστηρός και υπερβολικά λογικός, ξαφνικά μπλέκεται σε μια τρελή κατάσταση, λόγω του γείτονα και συνονόματού του νεαρού καθηγητή αγγλικών. Η εμμονή του να θέλει να εξηγεί τα πάντα με τη λογική, τον οδηγεί σε έναν πολύ κωμικό παραλογισμό.

Το νόημα του έργου είναι πολύ πιο σοβαρό από μια απλή συνηθισμένη φάρσα. Μας δείχνει πως η λογική, αν δεν συνοδεύεται από τη φαντασία, δεν αξίζει τίποτε και μας οδηγεί σε μια ζωή στεγνή και μακριά από την πραγματικότητα. Ο συγγραφέας αναφέρει στο σημείωμα του: «Αν η αξία ενός έργου είναι ανάλογη με το διανοητικό κόπο που στοίχισε στον τεχνίτη του, το «Δεν ειμ’ εγώ!» είναι βέβαια το καλύτερό μου έργο. Για κανένα άλλο δεν κοπίασα, δεν κουράσθηκα, δεν κεφαλοπόνεσα τόσο {….} Γιατ’ είχα να κάμω μ’ ένα πλήθος πρόσωπα και μ’ ένα πλήθος περιστατικά {….} Μα μπορώ να περηφανεύομαι πως τά’ βγαλα πέρα χωρίς να φαίνεται καθόλου αυτός ο κόπος, δηλαδή χωρίς να κουράζεται κι ο θεατής, παρ’ απεναντίας αυτός να ενδιαφέρεται στον υπέρτατο βαθμό, να διασκεδάζει ολόψυχα και να γελάει αδιάκοπα από την πρώτη σκηνή ως την τελευταία…»
Ευχή λοιπόν όλης της ομάδας είναι να μεταδοθεί το γέλιο, δύσκολο στην εποχή μας, σε όλους εσάς.

Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1867 και έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στη Ζάκυνθο μέχρι το 1883 που πήγε στην Αθήνα. Ήταν συγγραφέας θεατρικών έργων, μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος. Έγραψε συνολικά 46 διαφορετικά θεατρικά έργα, δηλαδή κωμωδίες και δράματα με την ίδια επιτυχία. Έγραψε επίσης προλόγους για τον Ίψεν και μετέφρασε αρκετά ξένα έργα. Ήταν πολυγραφότατος και με μια ιδιαίτερη ικανότητα  να γράφει εύκολα και γρήγορα. Όλοι επισημαίνουν τις αρετές του έργου του, όπως η αφηγηματική ευχέρεια, η ικανότητα να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον και η παρατηρητικότητα. Πέθανε στην Αθήνα στις 14 Ιανουαρίου το 1951.
 
Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται:
Ελένη Ψύλογλου: Πολύμνια
Κρυσταλία Βενιανάκη: Μαρίκα
Σοφία Καμπακίδη: Φρόσω
Θωμάς Μάσκας: Θέμος
Γιάννα Παγιαβλή: Η μαμά
Μένη Σαπαλίδου: Κυρά -Σταμάτα
Νίκος Δασκαλάκης: ένα γκαρσόνι
Γιώργος Αναστασιάδης: Πέτρος Παπαπέτρου
Κώστας Κοντάκος: Πετράκης Παπαπέτρος
Μαρία Λυρώνη: Βάσω
Νίκος Δασκαλάκης: Γιώργος
Πόπη Λεβεντάκη: Κική
Βίλμα Μπούζα: Ντεζιρέ
Γιώργος Πενθερουδάκης: Ο μπάρμπας
Νίκος Νικολάκης: Ο ξάδερφος
 
Σκηνοθεσία: Γιάννης Περογαμβράκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κρυσταλία Βενιανάκη
Σκηνικά: Κώστας Κοντάκος
Ενδυματολογική επιμέλεια: Η ομάδα
Μουσική επιμέλεια: Βαγγέλης Ακριβός
Χορογραφίες: Στέλλα Κατακαλίδου
Ήχος: Ανδρέας Ιωαννίδης
Φωτογραφίες: Xάρης Γρηγοράκης, Νίκος Δασκαλάκης
Επιμέλεια αφίσας: Πελαγία Πενθερουδάκη, Ανδρέας Ιωαννίδης, Γιώργος Πενθερουδάκης
Επιμέλεια προγράμματος: Κρυσταλία Βενιανάκη, Ανδρέας Ιωαννίδης

Ευχαριστούμε για την υποστήριξή τους:
το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου
το Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου
το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης για την παραχώρηση των κουστουμιών
 
Διοργάνωση: ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ – ΣΤΕΚΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου