Τα Χανιά, η ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά και σύσσωμη η Κρήτη, αποχαιρετάμε σήμερα έναν καλό φίλο, συνοδοιπόρο στα κοινά και αγωνιστή της δημοκρατίας και της ζωής, τον Παναγιώτη Κλάδο.

Η γνωριμία μας ξεκίνησε πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες στις δικαστικές αίθουσες, στις οποίες ο φίλος Παναγιώτης ξεχώριζε πάντα με την επιβλητική του εμφάνιση και το αγέρωχο παράστημα, το επιστημονικό του υπόβαθρο και την μαχητικότητά του. Είχε τον τρόπο να μάχεται και να διεκδικεί χωρίς όμως ποτέ να δημιουργεί προσωπικές αντιπαλότητες και να χάνει το σεβασμό των συναδέλφων του. Τα στοιχεία αυτά της προσωπικότητάς του τον καταξίωσαν στη συνείδηση του δικηγορικού κόσμου των Χανίων, που επί σειρά ετών τον επέλεγαν για να υπηρετήσει το Δικηγορικό Σύλλογο από διάφορες θέσεις.

Ο Παναγιώτης Κλάδος συνέδεσε το όνομά του και την πορεία του με τη δημοκρατία και την προσφορά στα Κοινά. Από φοιτητής πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά της Χούντας και στη Μεταπολίτευση συνέχισε να προασπίζει τα δημοκρατικά ιδεώδη μέσα από την έντονη δραστηριοποίησή του στο χώρο  του της Αυτοδιοίκησης.

Η αρχή της δεκαετίας του ’90 τον βρήκε στο Ρέθυμνο, όπου υπηρέτησε από τη θέση του Νομάρχη. Το διάστημα της θητείας του, που συνέπεσε μάλιστα με μια μεταβατική πολιτικά περίοδο, πέτυχε να κερδίσει την εκτίμηση της τοπικής κοινωνίας, με τον συγκροτημένο πολιτικό του λόγο, τη μετριοπάθεια και τη διάθεσή του να εργαστεί για να δώσει λύσεις.

Παρότι Χανιώτης, αγάπησε και αγαπήθηκε από το Ρέθυμνο και δημιούργησε δεσμούς με τον τόπο και τους ανθρώπους του, τους οποίους και διατήρησε ζωντανούς όλα αυτά τα χρόνια. Απέδειξε αθόρυβα, αλλά ουσιαστικά, ότι δεν ήταν απλά ένας διορισμένος Νομάρχης, που ήρθε να διεκπεραιώσει μια αποστολή. Ήταν ένας άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης, που πίστευε στη δύναμη της κοινωνίας, στη συνεργασία και τη συνέργεια και ήθελε να αφήσει πίσω του έργο και ένα καλό όνομα.

Και πραγματικά το πέτυχε. Θα τον θυμόμαστε ως έναν Αγωνιστή της Δημοκρατίας και πολιτικό άνδρα με ήθος, σοβαρότητα και ταύτιση λόγων και έργων.

Καλό ταξίδι.