Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 το Βιωματικό, Μουσικοχορευτικό & Παιδαγωγικό Εργαστήρι Ρεθύμνης «Πυρρίχια Δρώμενα» γέμισε παιδικά χαμόγελα και γέλια, καθώς αποδεχτήκαμε με μεγάλη μας χαρά τον Πρότυπο Βρεφονηπιακό σταθμό « Τα Παπάκια».

Οι λιλιπούτειοι φίλοι μας μάς επισκέφτηκαν προκειμένου να γνωρίσουν την Κρητική Παραδοσιακή Φορεσιά, να την δουν από κοντά, να την αγγίξουν αλλά και να τη φορέσουν, όπως συνήθιζαν να κάνουν οι προπαππούδες και οι προγιαγιάδες μας. Κατενθουσιασμένοι και εντυπωσιασμένοι από το μεγαλείο της παράδοσης του νησιού μας, φόρεσαν τις φορεσιές και μεταφέρθηκαν νοερά σε αυτό το «Τότε», που φαντάζει τόσο μακρινό άλλα και ταυτόχρονα ενδιαφέρον στις νέες γενιές.

Μα, φυσικά δε θα μπορούσαμε να μη μιλήσουμε για την τεράστια μουσική παράδοση του τόπου μας. Γνωρίσαμε, είδαμε, πιάσαμε, παίξαμε μερικά από μουσικά όργανα της Κρήτης και δημιουργήσαμε τις δικές μας μουσικές. Το βιολί, η λύρα, το λαούτο και το μαντολίνο δε θα μπορούσαν να λείπουν, μιας και θεωρούνται βασικά μουσικά όργανα στην κρητική μουσική.

Το τέλος όμως επιφύλασσε μία όμορφη έκπληξη. Δώρα από καρδιάς μας είχαν ετοιμάσει «Τα Παπάκια» μαζί με τις άξιες νηπιαγωγούς τους ώστε να μας ευχαριστήσουν για τη φιλοξενία αλλά και να κοσμήσουν όμορφα το χώρο μας.

Τα παιδιά μας λοιπόν, έφυγαν με ένα τεράστιο χαμόγελο από το Εργαστήρι μας και γεμάτα γνώσεις που μόνο υπερηφάνεια μπορούν να τους προκαλέσουν για την καταγωγή και τον τόπο διαμονής τους. Ευχόμαστε τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές να συνεχίσουν να ενδιαφέρονται και να γνωρίζουν την Παράδοση του τιμημένου νησιού μας, ώστε να συμβάλλουν με το δικό τους δημιουργικό τρόπο στη διατήρηση της.

Ευχαριστούμε θερμά για την εμπιστοσύνη και ευχόμαστε να συνεχίσετε το δημιουργικό σας έργο με γνώμονα την αγάπη για το ΠΑΙΔΙ!

Πυρρίχια Δρώμενα.