Χθες βράδυ, αργά, ''λειτούργησε'' για πρώτη φορά στο νοσοκομείο Ρεθύμνου μικρό μέρος της νέας πτέρυγας. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ( ΤΕΠ).

Τα εισαγωγικά στο λειτούργησε τοποθετήθηκαν για τους κάτωθι λόγους.

Η στελέχωση του αποτελείται από νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο μετακινήθηκε από τα τμήματα, αφού αντικαταστάθηκε από εργαζόμενους συμβασιούχους με 8μηνες συμβάσεις. Σε οχτώ μήνες, τα τμήματα θα ερημώσουν, οι βάρδιες δεν θα βγαίνουν, αλλά τα ΤΕΠ θα λειτουργούν.

Η στελέχωση όσον αφορά το ιατρικό δυναμικό αποτελείται από μία γιατρό, υπεύθυνη για την πρωινή βάρδια, όταν δεν έχει άδεια ή ρεπό και για 4 εφημερίες.

Τα ΤΕΠ ως τώρα στεγάζονταν σε ένα χώρο μικρό, ακατάλληλο, χωρίς φως και αέρα. Η ανάγκη να μετακινηθούν ήταν και σοβαρή και επείγουσα. Ένα τμήμα, όμως, για να λειτουργεί με ασφάλεια χρειάζεται στελέχωση αυτόνομη και από ιατρικό προσωπικό, όπως και ο υπουργός μας σωστά ισχυρίζεται. Την ποιότητα στην περίθαλψη δεν την προσφέρει το κτίριο μοναχό του.

Το νοσοκομείο προσπαθεί να επιβιώσει εις βάρος των εργαζομένων, πού παραμένουν απλήρωτοι για τις υπερωρίες για 7ο συνεχή μήνα. Νοσηλευτές και γιατροί έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής. Τα πορτοφόλια έχουν αδειάσει και ο εξευτελισμός είναι καθημερινός.

Με τι όρεξη να δουλέψεις μετά από αυτό;

Η διοίκηση, πιστή στα σχέδια Λοβέρδου και ΔΝΤ, ενδιαφέρεται για την λογιστική διευθέτηση των οικονομικών ζητημάτων. Την είσπραξη του 5ευρου, την ηλεκτρονική παραγγελία των εξετάσεων, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ας μας πεί ο κ. Διοικητής πόσα εισέπραξε από τον ΟΓΑ και πόσες ώρες απασχόλησε το προσωπικό ( υπερωριακά)  για την λογιστική τακτοποίηση των λογαριασμών του ΟΓΑ.

Πόσο να επιβιώσει ένας εργασιακός χώρος χωρίς ανανεούμενο προσωπικό; Οι συνταξιοδοτήσεις το έχουν ερημώσει. Οι υπερωρίες έχουν τσακίσει τούς εργαζόμενους.

Ο αξονικός παθαίνει βλάβη κάθε τόσο και ένα σωρό χρήματα ξοδεύονται για επιδιόρθωση, ενώ χρειάζεται αντικατάσταση.

Τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης κλείνουν 20ετία λειτουργίας και είναι αδύνατον να μπεί προοπτική αντικατάστασης.

Οι εφημερίες των γιατρών δεν μπορούν να καλυφθούν οικονομικά και η διοίκηση ετοιμάζει νέο ψαλίδι σ αυτές, με αντίκτυπο όχι μόνο στη ρημαγμένη από τα οικονομικά μέτρα και την εφορεία, τσέπη των γιατρών αλλά κυρίως στην ποιότητα υγείας πού θα προσφέρει το νοσοκομείο κατά τις ώρες εφημερίας. Και δεν αναφέρομαι ούτε σε μεγαλογιατρούς, ούτε σε φακελάκηδες.

Αναφέρομαι σ αυτούς πού μοναδικό εισόδημα έχουν ένα μισθό.

Η αντίφαση είναι ότι το νοσοκομείο, ενώ δεν έχει να διαθέσει τα χρήματα για την αμοιβή υπερωριών και εφημεριών, αγοράζει τηλεοράσεις πλάσμα μεγάλου μεγέθους, μονάχα για να έχει σε ανάρτηση τους εφημερεύοντες και ετοιμάζει αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών για τα τακτικά ιατρεία, με στόχο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, από την οποία ουδένα ''οικονομικό'' ή άλλο όφελος θα έχει, ούτε το νοσοκομείο ούτε ο ασθενής.

Σε ερώτημα εργαζόμενου, γιατί υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια για τις υπερωρίες του λογιστηρίου

(το αγαπημένο τμήμα του Λοβέρδου ) και όχι για τις υπερωρίες του νοσηλευτικού και τις εφημερίες, η απάντηση ήταν  ''πιάστε κι εσείς το ΣΤΟΧΟ και θα δείτε''.

Ποιος είναι ο στόχος του ιατρικού και του νοσηλευτικού έργου κ. Διοικητά;

Είναι κάποιο νούμερο στον υπολογιστή σας;

Είναι κάποιο ποσό στις τράπεζες πού λήστεψαν τη χώρα μας;

Είναι η οικονομία στο φάρμακο πού ο ΕΟΦ έχει εγκρίνει χωρίς να ελέγξει;

Είναι η οικονομία στα υλικά με τούς στημένους διαγωνισμούς για τα φθηνότερα και όχι τα συμφερότερα για το νοσοκομείο, υλικά;

Για μας ο στόχος είναι η ποιότητα στην αντιμετώπιση του αρρώστου, χωρίς το άγχος της ποιότητας και της ποσότητας του υλικού και του φαρμάκου. Χωρίς ο άρρωστος να χρειαστεί να βάλει το χέρι στη τσέπη.

Υπενθυμίζω ότι το μεγάλο πανηγύρι με τα ακριβά νοσοκομειακά υλικά, θεσμοθετήθηκε με διάταξη και με την υπογραφή της κυρίας (τρόπος του λέγειν)  Ξενογιαννακοπούλου, γ. γραμματέως του υπουργείου υγείας τότε, το 2003 και επί των ημερών μας, νομοθέτριας του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η σημερινή κυβέρνηση βαφτίζει ξανά στον Ιορδάνη ποταμό ανθρώπους και καταστάσεις, αθωώνοντας τους, πιστεύοντας ότι θα αδυνατίσει η μνήμη μας μ αυτό το τρόπο.

Έτσι διορίζει υπουργούς και διοικητές νοσοκομείων, ανθρώπους πού έχουν βαριά αμαρτήσει επάνω στον ελληνικό λαό και πού τώρα με την επιλογή τους σε θέσεις ισχύος το μόνο πού δικαιώνει είναι η διαφθορά ( δείτε τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στο πρώτο επί ΠΑΣΟΚ σκάνδαλο, το σκάνδαλο Ράμμου-πανελλήνιες εξετάσεις).

Γίνε κλέφτης και απατεώνας για να μπεις στο open gorverment, μας παραγγέλνει η κυβέρνηση με τις επιλογές των διοικούντων. 

Το νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει πολλές δυνατότητες.

Έχει αφοσιωμένους στη δημόσια υγεία, άριστα καταρτισμένους γιατρούς πού μπαίνοντας κάθε πρωί στο νοσοκομείο, γνωρίζουν ότι θα θα περάσουν άλλη μια μέρα υπέρβασης του εαυτού τους και προσωπικής θυσίας.

Έχει νοσηλευτικό προσωπικό και εργαζόμενους πού τα έχουν δώσει όλα, χρόνια τώρα, κάνοντας απάνθρωπες βάρδιες με την αμοιβή  των 3 ευρώ την ώρα υπερωρίας και πάντοτε με λιγότερο από τα όρια ασφάλειας, προσωπικό.

Νοσηλευτικό προσωπικό, πού συγχρόνως με την νοσηλεία, κάνει τη δουλειά βοηθού θαλάμου, τραυματιοφορέα, παρηγορητή, πληροφοριοδότη. Κάνει βάρδια με 39 πυρετό, κάνει βάρδια με εγκυμοσύνη προχωρημένη, κάνει βάρδια μετά την συνεδρία της χημειοθεραπείας του.

Δεν υπάρχει στο νοσοκομείο εργαζόμενος πάνω από δεκαετία, πού να μην έχει 3 σοβαρές κοίλες σπονδυλικής στήλης, σοβαρούς κιρσούς και κατάθλιψη από απογοήτευση και πίκρα.

Πίκρα για την έλλειψη αναγνώρισης αυτού τού έργου στη δημόσια υγεία πού στηρίχθηκε αποκλειστικά στους ώμους του, την απλήρωτη εργασία του, τις προσωπικές θυσίες του, τα ξενύχτια του και το μόνο πού εισπράτει είναι η απαξίωση από την επίσημη πολιτεία, αλλά κυρίως από το Ρεθυμνιώτη.

Το Ρεθεμνιώτη πού βλέπει το νοσοκομείο μόνο όταν κάτι πάει στραβά. Και δεν καταφέρνει να δει τον άθλο της καθημερινής του λειτουργίας.

Ωραίο είναι το καινούριο κτίριο. Αξιοπρεπές και καθαρό. Αλλά όπως τα ρούχα δεν κάνουν τον άνθρωπο, έτσι και οι τοίχοι δεν κάνουν την περίθαλψη.

Συγνώμη Ρέθυμνο, πού νοιάζομαι για σένα.

Ειρήνη Νταουντάκη