Συνεχείς είναι η μετασεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιεράπετρας που 9 λεπτά πριν από τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου, έδωσε τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ.

Μέχρι τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, είχαν σημειωθεί 15 μετασεισμικές δονήσεις, με ισχυρότερη αυτή των 5 Ρίχτερ, που έγινε στις 16:33 το απόγευμα με μέγεθος 5 Ρίχτερ, σε απόσταση 121 χλμ νότια της ‘Αρβης και εστιακό βάθος τα 10 χλμ.

Στις 19:44 έγινε ένας ακόμη ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 2 μόλις χλμ, 79 χλμ νότια-νοτιοανατολικά της ‘Αρβης.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ο Διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Χουλιάρας σχολίασε: «Ισχυρός σεισμός με μέγεθος 5,9 Ρίχτερ στις 3:51 και με επίκεντρο 55 χιλιόμετρα νότια από την Ιεράπετρα, Κρήτης, σε λιγο θα έχουμε περισσότερα από την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Η μεγάλη απόσταση από το νησί είναι σημαντική για την απόσβεση της ενέργειας».

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας για τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα νότια της Κρήτης.

«Ο σεισμός αυτός καταγράφηκε στο προωθημένο τμήμα του ελληνικού τόξου ενώ τον ακολούθησαν δύο μετασεισμοί. Οι μετασεισμοί είναι ένα θετικό σημάδι καθώς δείχνουν πως αποκλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή»,ανέφερε.

πηγή