Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες  Τρίτη  12/5  μεταξύ των  Πρόεδρων των ΟΕΒΕ Κρήτης κ.κ Ξυδάκη, Λεκάκη, Παυλάκη και Κριθαράκη  με τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα της ΠΕΔ Κρήτης κ. Κουράκη και κ. Μαλανδράκη αντίστοιχα.

Στις τοποθετήσεις τους οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Χανίων και Λασιθίου αναφέρθηκαν στα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι δήμοι της Κρήτης μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την πανδημία και το κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, ζήτησαν τη στήριξη της επιχειρηματικότητας σε επίπεδο Κρήτης με μέτρα όπως:

1.Τη μείωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών μέχρι τέλους του έτους

2.Τη μείωση των ενοικίων στα δημοτικά κτίρια μέχρι 31/12

3.Τη μείωση των τελών παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων  και την επέκταση τους για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων  όπου είναι εφικτό  και χωρίς να εμποδίζεται η προσβασιμότητα για όλο το 2020

4.Τη μείωση και την ανάλογη ρύθμιση των μισθωμάτων στα σχολικά κυλικεία

5.Την εφαρμογή ειδικών ρυθμίσεων των οφειλών προς τις ΔΕΥΑ

6.Την επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις οφειλές προς τους δήμους

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γ. Κουράκης χαρακτήρισε τα αιτήματα λογικά και σημείωσε  ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη τεθεί στην ΚΕΔΕ και στο αρμόδιο Υπουργείο ενώ δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει σε όλους τους Δήμους του νησιού.

Υπογράμμισε ότι το Υπουργείο έχει προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να μεταφέρουν πιστώσεις από άλλους κωδικούς ώστε να καλύψουν τις ελλείψεις από τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη, σε περίπτωση μείωσής τους. Προσέθεσε δε ότι η ΠΕΔ έχει ζητήσει και διεκδικεί δυναμικά,  να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση στους Δήμους για να καλυφθούν και να αναπληρωθούν τα έσοδα που θα χαθούν λόγω και των οικονομικών ελαφρύνσεων  των ΟΤΑ προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Τέλος ο κ. Κουράκης  δήλωσε ότι Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει στηρίξει μέχρι σήμερα τους πολίτες αλλά και τις επαγγελματικές τάξεις που πλήττονται από την κρίση, εφαρμόζοντας συγκεκριμένα μέτρα ενώ επεσήμανε την αναγκαιότητα αγαστής συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επαγγελματοβιοτεχνών για να ξεπεραστεί η κρίση και να  αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Στην τοποθέτησή του, ο Γραμματέας της ΠΕΔ Κρήτης κ. Μαλανδράκης ανέφερε ότι υπάρχουν μέτρα που μπορούν να εφαρμόσουν οι δήμοι ενώ κάποια άλλα είναι στην  αρμοδιότητα του  Υπουργείου.

Απαντώντας στη μείωση ή την απαλλαγή από τα ανταποδοτικά τέλη  δήλωσε ότι ο κάθε Δήμος πρέπει να τα εξετάσει κατά περίπτωση.

Σχετικά με τα σχολικά κυλικεία σημείωσε ότι με ΠΝΠ απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση καταβολής των μισθωμάτων τους από την ημέρα που ανεστάλη η λειτουργία τους μέχρι και τη λήξη του σχολικού έτους,  ενώ υπογράμμισε ότι για τα προηγούμενα τρίμηνα και τη μείωση του 40% που ζητούν οι επιχειρηματίες του κλάδου, επιβάλλεται νομοθετική ρύθμιση.

Τέλος σε ότι αφορά τις οφειλές προς τους Δήμους οι κ.κ Κουράκης και Μαλανδράκης είπαν ότι  εκείνο που μπορεί η ΠΕΔ Κρήτης να ζητήσει από το Υπουργείο είναι η επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων,  λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν προκύψει ενώ θα τεθεί και  πρόταση προς το αρμόδιο Υπουργείο για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Ο.Ε.Β.Ε.Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ                                                             Ο.Ε.Β.Ε.Ν.ΧΑΝΙΩΝ

ΛΕΚΑΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ                                                         ΠΑΥΛΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο.Ε.Β.Ε.Ν.ΡΕΘΥΜΝΟΥ                                                                Ο.Ε.Β.Ε.Ν.ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΞΥΔΑΚΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ                                                                  ΚΡΙΘΑΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ