Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης – Περιφέρειας Κρήτης (ΚΕΚΑΠΕΡ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ) συνεχίζοντας τη συνεργασία του με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ρεθύμνου για 2η συνεχόμενη χρονιά, ολοκλήρωσε την υλοποίηση προγράμματος κατάρτισης στο πλαίσιο του Λογαριασμού Απασχόλησης Επαγγελματικής Κατάρτισης για μικρές επιχειρήσεις  (ΛΑΕΚ 1-49) του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Το πρόγραμμα με τίτλο: «Αντιμετώπιση – Διαχείριση ελαφρών τραυμάτων στο χώρο του φαρμακείου – Συμπληρώματα διατροφής – Βιταμίνες», πραγματοποιήθηκε από τις 18/9/2019 έως τις 20/11/2019. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ήταν 40 ώρες, οι οποίες κατανεμήθηκαν σε 10 εκπαιδευτικές συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική δομή του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ και το παρακολούθησαν 19 εργαζόμενοι σε φαρμακεία της Π.Ε. Ρεθύμνης. Συνολικά τα δύο έτη τα προγράμματα ολοκλήρωσαν 36 εργαζόμενοι σε φαρμακεία του νομού Ρεθύμνου. Εισηγητές του προγράμματος ήταν οι κα Ψυχαράκη Ευρυδίκη και ο κ. Βαρδιάμπασης Κων/νος, φαρμακοποιοί, ενώ το πρόγραμμα υποστηρίχθηκε από τον κ. Μάνο Παπαδομανωλάκη.

Το πρόγραμμα αναφερόταν στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων πάνω σε θέματα που αφορούν τα συμπληρώματα διατροφής και παροχής πρώτων βοηθειών στο χώρο του φαρμακείου. Ειδικότερα το πρόγραμμα περιελάμβανε:1. Εισαγωγικά στοιχεία αναφορικά με τα συμπληρώματα διατροφής, 2. Παρουσίαση βιταμινών (περιγραφή, πηγές βιταμινών, σταθερότητα, δράσεις χρήσεις, απαιτήσεις, ελλείψεις, αλληλεπιδράσεις-αντενδείξεις, παραδείγματα σκευασμάτων, κ.ά), 3. Παρουσίαση ανόργανων στοιχείων (μέταλλα-ιχνοστοιχεία), 4. Απαραίτητα λιπαρά οξέα, 5. Διάφορα συμπληρώματα, ο ρόλος των προβιοτικών και των πρεβιοτικών, 6. Παρουσίαση φαρμακευτικών φυτών και η επίδραση τους, στο ανοσοποιητικό σύστημα, τις ιογενείς λοιμώξεις και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και τέλος παρουσιάστηκαν πρώτες βοήθειες που μπορούν να παρασχεθούν στο χώρο του φαρμακείου.

Στόχος των προγραμμάτων ΛΑΕΚ είναι η απόκτηση γνώσεων, η βελτίωση δεξιοτήτων και ικανοτήτων προκειμένου οι εργαζόμενοι να διαμορφώσουν στάσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και εξειδικευμένες απαιτήσεις στο χώρο του φαρμακείου.

«Συνεχίζουμε να υπηρετούμε το στόχος μας που είναι η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων στα φαρμακεία του νομού μας. Ο ρόλος του σύγχρονου φαρμακείου είναι πολυπρόσωπος, δυναμικός και απαιτητικός με στελεχιακό δυναμικό που να  ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις  του σύγχρονου καταναλωτή, μέσα από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση.  Μέσα από την εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένων μας, ευελπιστούμε να τους παρέχουμε όλα εκείνα τα εφόδια που απαιτεί το σημερινό φαρμακείο για την καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας», ανέφερε ο Πρόεδρος των φαρμακοποιών Ρεθύμνου κ. Βαρδιάμπασης Κωνσταντίνος.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή σημείωσε ότι: «Με την ολοκλήρωση του προγράμματος σε συνεργασία με το σύλλογο φαρμακοποιών του νομού μας επιβεβαιώνεται η στρατηγική της διεύρυνσης των συνεργασιών μας με φορείς της Π.Ε. Ρεθύμνης, που έχουμε υιοθετήσει ως Περιφέρεια Κρήτης, αποδεικνύοντας έμπρακτα την προσήλωση μας στη συνεχή βελτίωση του εργασιακού προφίλ των εργαζομένων. Η Περιφέρεια Κρήτης μέσω του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ συνεχίζει να παρέχει εκπαίδευση και κατάρτιση μέσα από ένα αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας, με επίκεντρο  τον άνθρωπο. Είναι γεγονός ότι όλες αυτές οι δράσεις που έχουμε αναπτύξει έχουν συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού. Η προσπάθεια αυτή έχει καταξιωθεί και εμείς με συνέπεια τη συνεχίζουμε».