Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ένα στοιχείο που διακρίνει τις προοδευτικές κοινωνίες είναι και η ισότητα των φύλλων.

Η γυναίκα ήταν στα πλαίσια της ανδροκρατίας, καταπιεσμένη και περιορισμένη σε υπηρετικούς ρόλους.

Στη χώρα μας έχουν γίνει σημαντικές θεσμικές αλλαγές, και στο χώρο της εργασίας και αλλού, που αποδεικνύουν πόσο σημαντική είναι η προσφορά των γυναικών.

Η γυναίκα έχει πολλούς ρόλους και έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί με αποτελεσματικότητα.

Ο άνδρας και η γυναίκα με τη διαφορετικότητα τους, μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας κοινωνίας που αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της και ανοίγει ευρύτερες προοπτικές για το αύριο του ανθρώπου.

Όσο και αν η ημέρα της γυναίκας έχει τυπικό χαρακτήρα, αποτελεί μια ευκαιρία ώστε να αναδειχθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να προταθούν λύσεις και στο θεσμικό και στο κοινωνικό επίπεδο και στη χώρα μας, αλλά και σε κοινωνίες όπου ακόμα η γυναίκα καταπιέζεται και υποβαθμίζεται.

Ένας τέτοιος αγώνας είναι ιδιαίτερα χρήσιμος εκεί όπου οπισθοδρομικές ιδεολογίες και αναχρονιστικές θρησκευτικές πεποιθήσεις εμποδίζουν την απελευθέρωση της γυναίκας και τη χρησιμοποιούν με ποικίλους τρόπους.

Ως Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης στηρίζουμε έμπρακτα τη γυναικεία παρουσία και συμμετοχή σε όλες τις δράσεις της δημόσιας ζωής, γιατί πιστεύουμε στις δυνατότητες των γυναικών και ενισχύουμε το ρόλο τους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση.»