Με ανέλπιστα μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε και το 2ο στη σειρά Διαδικτυακών Σεμιναρίων που διοργανώνει η Ομάδα Βόλλεϊ του Α.Π.Σ.ΠΗΓΑΣΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, το οποίο είχε ως κεντρικό θέμα την διαχείριση του αγωνιστικού άγχους, από τη θεωρία στην πρακτική αντιμετώπιση.
Συντονίστρια του Σεμιναρίου ήταν η Υπεύθυνη του Τμήματος Πετοσφαίρισης και Προπονήτρια, κα. Γιούλη Παρασκάκη, η οποία πήρε την πρωτοβουλία, λόγω της πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνει σύσσωμος ο αθλητικός κόσμος, να διοργανώσει Διαδικτυακά Σεμινάρια με επίκαιρη θεματολογία και αξιότιμους καλεσμένους.
Χαιρετισμό απεύθυναν:
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κ. Γιώργος Μαυρωτάς, τονίζοντας πως «Ο Αθλητισμός προσφέρει πολλά μαθήματα. Αυτό που αναφέρω πάντα είναι ότι πουθενά αλλού δε μαθαίνεις καλύτερα την αξιοκρατία, πουθενά αλλού δε μαθαίνεις καλύτερα το..πέφτω και ξανασηκώνομαι..και την αντοχή στις αντιξοότητες».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Σωματείων Αμειβόμενων Πετοσφαιριστών, κ. Παντελής Ταρνατώρος, κάνοντας λόγο για το ότι «το κομμάτι του αθλητισμού είναι ένα κομμάτι το οποίο σφύζει από υγεία γενικότερα στην κοινωνία όλου του κόσμου. Ειδικότερα αυτή την εποχή το βλέπουμε, διότι η πανδημία μας έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες, βάσει των οποίων θα πρέπει να γαλουχήσουμε τον εαυτό μας στο πως θα αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες συνθήκες ».
Ο Γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Πετοσφαίρισης, κ. Γιώργος Σαμαράς, σχολίασε πως «ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές που δε μας έχουν ξανασυμβεί. Εύχομαι να τις ξεπεράσουμε σύντομα και με τη βοήθεια της πολιτείας να έχουμε γρηγορότερη επιστροφή στα γήπεδα και στους αθλητικούς χώρους».
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Πετοσφαίρισης Κρήτης κ. Γιάννης Καρπουζάς αναλύοντας κάποια πράγματα που αφορούν τη διαιτησία ανέφερε ότι «η Διαιτησία είναι τέχνη. Επιμένω στον όρο τέχνη και όχι τεχνική, γιατί μέχρι σήμερα το έργο του διαιτητή γίνεται όλο και πιο δύσκολο και μόνο με τέχνη θα μπορούσε ο διαιτητής να πετύχει το έργο του.».
Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης ,Παγκόσμιος Πρωταθλητής και Πρωταθλητής Ευρώπης, κ. Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος μίλησε για πολλές προσωπικές του εμπειρίες, ανέφερε επίσης ότι «στην δική μου περίπτωση θεωρώ ότι έχουν παίξει πολλά πράγματα ρόλο. Αρχικά το άγχος το μεγάλο μου το είχαν αποβάλλει οι γονείς μου. Τι εννοώ με αυτό. Οι γονείς μου δεν ήταν ποτέ παθιασμένοι με αυτό που κάνω και η μοναδική τους συμβουλή ήταν ότι είτε έβγαινα πρώτος είτε τελευταίος, να ήμουν χαρούμενος και εκείνοι θα ήταν έτσι κι αλλιώς περήφανοι».
Η αθλήτρια της Εθνικής Ομάδας Γυναικών Πετοσφαίρισης, κα. Μαριαλένα Αρτακιανού, αναφέρθηκε στην αθλητική της πορεία, τονίζοντας ότι «τα οφέλη που έχω αποκομίσει από τον Αθλητισμό είναι πολλά και ποικίλα. Προτρέπω τα κορίτσια από μικρή ηλικία να ξεκινούν το βόλεϊ ,θα κάνουν φίλες και θα ζήσουν όμορφες στιγμές. Το αγωνιστικό άγχος υπάρχει αλλά αυτό χάνεται όταν ξεκινήσει ο αγώνας».
Κεντρική Ομιλήτρια του Σεμιναρίου ήταν η κα. Φρόσω Πατσού, Ψυχολόγος – Αθλητικός Ψυχολόγος, Επιστημονική Συνεργάτιδα Εθνικής Ομάδας Στίβου και πρ. Αθλήτρια Εθνικής & Ολυμπιακής Ομάδας Στίβου.
Σε αυτήν την δεύτερη Θεματική Ενότητα έγινε λόγος για την διαχείριση του αγωνιστικού άγχους και πως από την θεωρία, περνάμε στην πρακτική αντιμετώπιση του. Η κα. Πατσού αναφέρθηκε στις μορφές αντίδρασης του άγχους, που εμφανίζουν οι αθλητές/τριες, πως εμείς το αναγνωρίζουμε στον αθλητή/τρια και με ποιους τρόπους μπορούμε να το διαχειριστούμε προς όφελος πάντα του αθλητή. Ανέλυσε τις ψυχοσωματικές διαδικασίες που συμβαίνουν στον αθλητή. Αναφέρθηκε στο πως πρέπει να αντιμετωπίζουν τους αθλητές, πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά, προπονητές και γονείς. Τόνισε τους ξεκάθαρους ρόλους που πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να έχουν, στην αθλητική δραστηριότητα του παιδιού. Επισήμανε το πόσο σημαντικό είναι η ενίσχυση-τόνωση της αυτοπεποίθησης του παιδιού. Μοιράστηκε μαζί μας και την προσωπική της εμπειρία ως μητέρα και το πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά, εμείς να ασχολούμαστε και με τις μεγάλες αλλά και με τις μικρότερες επιτυχίες τους, αμφότερα. Στο τέλος, οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις στην κα. Πατσού.
Τα Σεμινάρια αυτά απευθύνονται σε όλα τα μέλη της Αθλητικής Κοινότητας (αθλητές, προπονητές, γονείς, παράγοντες) και ως στόχο έχουν την ενημέρωση, την ανατροφοδότηση χρήσιμων πληροφοριών και δεδομένων και τέλος την ψυχική ανάταση που χρειαζόμαστε όλοι, κατά την επανέναρξη της αθλητικής μας δραστηριότητας. Χαιρόμαστε που υπήρξε τόσο μεγάλη ανταπόκριση, όχι μόνο από την Κρήτη, αλλά και από την υπόλοιπη χώρα.
Η στήριξη και η συμμετοχή σας αποτελεί για εμάς την μεγαλύτερη επιβράβευση για να συνεχίσουμε. Ραντεβού ξανά στο επόμενο, 3ο στη σειρά Σεμινάριο με Θέμα: «Ψυχική ανθεκτικότητα. Το μυστικό επιτυχίας των αθλητών».
#zoumeathlitika
Η Πρόεδρος Μασουράκη Μαρία, ο Γεν.Γραμματέας Αραμπατζής Σπύρος
και η Υπεύθυνη του Τμήματος Πετοσφαίρισης Παρασκάκη Γιούλη εύχονται Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους.
πηγή: Δελτίο τύπου