Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπάλληλων Ν. Χανίων ανακοίνωσε σήμερα ότι «σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία ξενοδοχοϋπαλλήλων Κρήτης στη συνεδρίασή του στις 11/05/2020 αποφάσισε ομόφωνα την αρχή κινητοποιήσεων στηρίζοντας τους εποχικά εργαζόμενους συναδέλφους που ασχολούνται σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Νομού μας απαιτώντας μέτρα στήριξης λόγω των επιπτώσεων που δημιουργούνται από την πανδημία COVID -19».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους ξενοδοχοϋπαλλήλους στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Χανίων στις 20 Μαΐου ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.00 π.μ., τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Καλούμε την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να ασχοληθούν με τα προβλήματά μας διευκρινίζοντας ότι:

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι των εποχικώς λειτουργούντων ξενοδοχείων δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως άνεργοι, αλλά ως εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, των οποίων ανεστάλη η λειτουργία με απόφαση δημόσιας αρχής ή επιχειρήσεων, που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία του κορωνοΐου COVID–19. Συνεπώς λέμε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης των εργαζομένων όπως:

α) Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους για όσο διάστημα δεν απασχοληθούν από τους εργοδότες τους λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας τους.
β) Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό της ασφαλιστικής δαπάνης εργοδότη και εργαζομένου.
γ) Έκπτωση ενοικίου πρώτης κατοικίας, πάγωμα δανειακών οφειλών και τραπεζικών απαιτήσεων.
δ) Προστασία των θέσεων εργασίας για το έτος 2021 με βάση την ανασταλείσα, ή όπως άλλως λειτουργούσα σύμβαση κατά την τουριστική περίοδο του 2020.
ε) Εξειδίκευση μέτρων υγείας και ασφάλειας της εργασίας στα ξενοδοχεία.

Τέλος ενημερώνουμε τους συναδέλφους εργαζόμενους ότι το Σωματείο μας σε συνεργασία με την ΠΟΕΕΤ και το Εργατικό Κέντρο Χανίων καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε κανένας συνάδελφος να μην μείνει εκτός των ευνοϊκών ρυθμίσεων».

πηγή