Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας και πρέπει να ενισχυθούν εν τοις πράγμασι

 

Η τοποθέτηση του Χάρη Μαμουλάκη ως Εισηγητή

εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τρίτη συνεδρίαση

για το σ/ν του Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων

 

Με αναφορά στις μικρές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, τις οποίες και χαρακτήρισε ως τη «ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας που πρέπει να ενισχυθούν εν τοις πράγμασι» ξεκίνησε την τοποθέτησή του στην τρίτη συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής, για το ν/σ του Υπ. Ανάπτυξης που έχει ως αντικείμενο ρυθμίσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο, την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και τη λειτουργία λαϊκών αγορών, ο Εισηγητής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής ν. Ηρακλείου και αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χάρης Μαμουλάκης.

«Αν δεχτούμε την έκθεση Πισσαρίδη, που αναφέρει ότι οι ΜμΕ είναι εσωστρεφείς, οφείλουμε να τις ενισχύσουμε με ψηφιακά μέσα ώστε να γίνουν εξωστρεφείς. Οι ελληνικές ΜμΕ έχουν δεξιότητες, χαρίσματα… ευθύνη της ελληνικής Πολιτείας είναι να παραμείνουν ζωντανές και όχι να τις αφήσει να καρκινοβατούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης.

Ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε κριτική κατά την κατ’ άρθρο ανάγνωση του νομοσχεδίου για τις Επιγραμμικές Υπηρεσίες Διαμεσολάβησης, επικεντρωνόμενος σε πέντε τομείς:

Πρόστιμα

Με το άρθρο 5, ορίζονται οι εξουσίες της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) για να λειτουργεί ως αρχή εποπτείας για την συμμόρφωση των επιγραμμικών υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα του Κανονισμού 1150/2019. Όπως είναι διατυπωμένος ο νόμος, ανοίγει ο δρόμος για πολιτικές παρεμβάσεις κατά την εφαρμογή των προστίμων. Χωρίς κριτήρια συγκεκριμένα, χωρίς κατάταξη της βαρύτητας των ποινών είναι βέβαιο ότι ο νόμος δεν θα είναι εφαρμόσιμος και η ίδια η ΔΙΜΕΑ, δεν θα εκπληρώσει τον ρόλο της. Το ίδιο ανέφεραν και οι παράγοντες της αγοράς, όπως η ΓΕΣΕΒΕ, ο  ΣΕΒ, κ.α.. Κάθε διαδικασία επιβολής προστίμων πρέπει να πληροί κριτήρια προσφορότητας και αναλογικότητας των ποινών για να είναι λειτουργική.

Στελέχωση Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ)

Με το άρθρο 8, πράγματι, προβλέπεται η στελέχωση με 20 θέσεις της υπηρεσίας, 15 εκ των οποίων με ειδική γνώση σε ζητήματα ψηφιακών τεχνολογιών. Σε τι χρονοδιάγραμμα θα στελεχωθεί η μονάδα; Και με ποιόν τρόπο θα λάβουν οι υπάλληλοι αυτοί την απαραίτητη τεχνογνωσία; Οι υπάλληλοι αυτοί θα ασκούν, όντας απόφοιτοι τμημάτων πληροφορικής, προανακριτικές αρμοδιότητες (άρθρο 15). Άρα χρειάζεται ένα σαφές σχέδιο επιμόρφωσης για να γίνει η μονάδα ικανή να ασκεί τα νέα της καθήκοντα. Στο δε άρθρο 14, κάθε νομοθέτημα της κυβέρνησης εισάγει και μια νέα παρέκκλιση από τις γενικές διατάξεις αναφορικά με την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Κάθε νομοθέτημα της κυβέρνησης δηλαδή «ξηλώνει» το πουλόβερ ενός ενιαίου συστήματος κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων το οποίο δημιουργήθηκε και άρχισε να λειτουργεί επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. Πρέπει να μπει κάποιο όριο σε αυτή την πρακτική.

Κτίριο Επιτροπής Ανταγωνισμού

Το άρθρο 16 του νομοσχεδίου, με διαφορετικούς τρόπους, προσπαθεί να διαχειριστεί το ζήτημα της οικονομικής βιωσιμότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ). Το ζήτημα που θέσαμε και ο Υπουργός το παρέκαμψε ως εάν να μην υφίσταται, είναι οι εξαιρέσεις της Ε.Α. στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούν οι φορείς του δημοσίου σε ζητήματα ακίνητης περιουσίας. Συγκεκριμένα, η παράγραφος 6 του άρθρου δίνει ειδικές ευελιξίες στην Ε.Α. στις μισθώσεις κτιρίων όταν πρόκειται για φορείς του ευρύτερου δημοσίου. Οι φορείς του δημοσίου, έχουν συγκεκριμένους περιορισμούς στην σύναψη ανάλογων συμβάσεων. Τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή η παράκαμψη; Γιατί δεν ακολουθείται η γνωστή διαδικασία μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου; Ο Υπουργός αναφέρει ότι η διάταξη είναι «αθώα» καθώς αφορά μόνο φορείς του ευρύτερου δημοσίου. Είναι δηλαδή μια «αθώα» φωτογραφική διάταξη. Ας μας πει τι φωτογραφίζεται και γιατί ο νομοθέτης δεν αλλάζει τις ρυθμίσεις μίσθωσης ακινήτων οριζόντια, για όλους του φορείς του δημοσίου.

Κυριακάτικη αργία, (άρθρο 18, παρ. 2α)

Η στάση των φορέων της αγοράς στην πρωινή συνεδρίαση ήταν ξεκάθαρη. Το πνεύμα της διάταξης υποτίθεται ότι αφορά την λειτουργία των μικρών καταστημάτων σε μικρούς οικισμούς και σε χωριά. Οι ενστάσεις των φορέων της αγοράς ήταν σαφείς. Οι προβλέψεις του νόμου για τα λογιστικά πρότυπα δεν επαρκούν. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ ανέφερε ότι τα λογιστικά όρια μπορούν να παρακαμφθούν από μεγάλες αλυσίδες μέσα από θυγατρικές κλπ. Άρα, άνευ μιας εξειδίκευσης του νόμου για να αποφευχθεί η κατάχρηση της διάταξης σε περιαστικές περιοχές, εμείς ήμαστε κάθετα αντίθετοι με την συγκεκριμένη διάταξη. Με δεδομένο ότι το κριτήριο των τετραγωνικών μέτρων έχει ήδη κριθεί στο ΣΤΕ και έχει καταρριφθεί, ένα επιπλέον κριτήριο θα μπορούσε να είναι η χιλιομετρική απόσταση από το κέντρο των μεγάλων αστικών κέντρων. Ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ ανέφερε τα 15 χμ. μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι διαθέσιμος ο Υπουργός να ενσωματώσει μια τέτοια ρύθμιση;

Λαϊκές αγορές, (άρθρο 19)

Ακούστηκε από πλήθος φορέων της αγοράς η ανησυχία, ότι η δυνατότητα λειτουργίας των λαϊκών επί της ουσίας τις Κυριακές, δύναται να μεταφέρει μέρος της διακίνησης αγαθών που έχει απαγορευτεί για τις κανονικές επιχειρήσεις στις λαϊκές αγορές. Άρα, τέθηκε ένα ζήτημα για τον αν θα έπρεπε να υπάρχουν και όρια στην πώληση αγαθών διαρκείας στις λαϊκές αγορές τις Κυριακές και όσο διαρκούν τα μέτρα περιορισμού στην λειτουργία της αγοράς. Αναλόγως υπάρχει μια αίσθηση ότι με την συγκεκριμένη διάταξη ο Υπουργός παίρνει αρμοδιότητες οι οποίες θα έπρεπε να ασκούνται από τους Περιφερειάρχες. Πρέπει να αποσαφηνιστεί η σύνθεση των λαϊκών αγορών και τα όρια εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης.

Και κατέληξε ο Χάρης Μαμουλάκης: «Ευελπιστώντας να αφουγκραστεί και να ενστερνιστεί η Κυβέρνηση τα συγκεκριμένα ζητήματα που τεκμηριωμένα εκθειάσαμε, αναμένουμε τις απόψεις της».

 

Από το γραφείο τύπου