Τη συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Διαύγεια», που τις τελευταίες ημέρες τίθεται ολοένα και πιο συχνά εκτός λειτουργίας, αναδεικνύουν με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Επικρατείας, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, 38 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ΝΔ, το σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ εξακολουθεί να δυσλειτουργεί και ειδικά το τελευταίο 10ήμερο να βρίσκεται ολοένα και περισσότερο εκτός λειτουργίας, όπως συνέβη για παράδειγμα την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Απριλίου», αναφέρει σε δήλωσή του ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Το ΔΙΑΥΓΕΙΑ αποτελεί μια κατάκτηση της δημόσιας διοίκησης στο πεδίο της διαφάνειας και του δημόσιου ελέγχου. Μπορεί να μην αρέσει στο «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη, αλλά αυτό δεν του δίνει το δικαίωμα με προφάσεις και αστείες δικαιολογίες, να μην λαμβάνει την απαραίτητη μέριμνα έτσι ώστε να παραμείνει λειτουργική η πλατφόρμα, ειδικά σε μια περίοδο κατά την οποία ο κρατικός μηχανισμός στηρίζεται στην έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, σε απευθείας αναθέσεις  έργων, αλλά και στην έκδοση προκηρύξεων με εξαιρετικά σύντομες προθεσμίες».

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν αναφορά και στο γεγονός ότι επιχειρώντας κανείς μια απλή αναζήτηση, εύκολα ανακαλύπτει επιλεκτικές αφαιρέσεις ονομάτων υπογραψάντων υπουργών προηγούμενων κυβερνήσεων, από Υπουργεία όπως το Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, το Παιδείας, κ.α.. Κάτι που είχε παρατηρηθεί και το 2014 με την «απώλεια» ηλεκτρονικών συνδέσμων – και συνεπώς της δυνατότητας ανεύρεσης στοιχείων και πληροφοριών – και δημιουργεί πρόσθετες απορίες και αρνητικούς συνειρμούς.

Αθήνα, 9 Απριλίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

  • Επικρατείας, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη
  • Εσωτερικών
  • Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ: Συνεχής υποβάθμιση και απαξίωση της διαδικτυακής πλατφόρμας «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»

Στις 9/3/2020 υποβλήθηκε η υπ. αριθ. 4791 ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου με θέμα τη “Συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση της διαδικτυακής πλατφόρμας «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»” και στις 17.3.2020 το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έδωσε την απάντηση με τα στοιχεία: ΥΨηΔ 17.3.2020 Α.Π. 6840 ΕΞ2020.

Η παραπάνω απάντηση λόγω του γενικού, αόριστου,  μελλοντολογικού και εξαιρετικά σύντομου χαρακτήρα της, δεν έδινε καμία σαφή απάντηση στο ερώτημα, δεν έθετε συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων και ενεργειών – με ορισμένο χρονοδιάγραμμα και στόχους – και αρκούνταν μόνο σε αοριστολογικές διακηρυκτικού χαρακτήρα διατυπώσεις.

Σε λιγότερο από έναν μήνα -και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι «η διαφάνεια και η δημόσια λογοδοσία αποτελούν βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης»- το σύστημα «Διαύγεια» εξακολουθεί να δυσλειτουργεί και μάλιστα σε μια περίοδο που η πανδημία του κορονοϊού  καθιστά ακόμη πιο επιβεβλημένη την πλήρη διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων της Κυβέρνησης και της Δημόσιας Διοίκησης.

Η πλήρης κατάρρευση και η συνεχιζόμενη απαξίωση αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι  κατά την Τετάρτη 8.3.2020 και Πέμπτη 9.3.2020  η σελίδα ήταν εκτός λειτουργίας.

Σε μια περίοδο κατά την οποία ο κρατικός μηχανισμός στηρίζεται στην έκδοση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, σε απευθείας αναθέσεις  έργων, αλλά και στην έκδοση προκηρύξεων με σύντομες προθεσμίες, η Κυβέρνηση μεθοδεύει ενέργειες ώστε να μην υπάρχει  περιθώριο πρόσβασης  των πολιτών στον κατεξοχήν μηχανισμό  διαφάνειας και λογοδοσίας.

Από το 2010, ένα από τα σημαντικότερα ψηφιακά εργαλεία διαφάνειας, λογοδοσίας και ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης και των κυβερνητικών οργάνων είναι το πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» (ν.3861/2010). Στη διαδικτυακή πλατφόρμα  «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» αναρτώνται αποφάσεις και πράξεις της Διοίκησης, στις οποίες εύκολα μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης.

Ωστόσο, η παρούσα κυβέρνηση επιδεικνύει μια συνεχή τάση υποβάθμισης και απαξίωσης της χρησιμότητας της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ, παρότι η αναγκαιότητα και η σπουδαιότητά της καθίστανται καθημερινά ακόμη πιο επιτακτικές. Ενδεικτικό αυτής της τάσης  είναι το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα δεν είναι λίγες οι φορές που  η πλατφόρμα είναι εκτός λειτουργίας.

Η κατάρρευση του συστήματος οφείλεται σε μεμονωμένα τεχνικά προβλήματα ή στο ότι τελικά η κυβέρνηση δεν θέλει και κατά συνέπεια δε στηρίζει οικονομικά και τεχνικά την ΔΙΑΥΓΕΙΑ; Όπως καταδεικνύεται σε δημοσιεύματα, οι υπολογιστικοί πόροι που έχουν διατεθεί για το σύστημα, έχουν εξαντληθεί (1.3.2020, https://tvxs.gr/news/ellada/rixnoyn-mayro-sti-diaygeia, «Ρίχνουν «μαύρο» στη Διαύγεια»).

Η κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες για αναβάθμιση και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης στη Δημόσια Διοίκηση, ουδεμία μέριμνα έχει λάβει μέχρι σήμερα για το πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», ώστε να καταστεί δυνατή η υποδοχή του διαρκώς αυξανόμενου όγκου πληροφοριών ή να δημιουργηθεί ένα λειτουργικότερο και ευκολότερο στη διαχείριση περιβάλλον. Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι επιχειρώντας κανείς μια απλή αναζήτηση, εύκολα ανακαλύπτει επιλεκτικές αφαιρέσεις ονομάτων υπογραψάντων υπουργών, προηγούμενων κυβερνήσεων, από τα υπουργεία στα οποία είχαν υπηρετήσει (όπως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υπουργείο Παιδείας κλπ). Κάτι ανάλογο είχε παρατηρηθεί και στο παρελθόν, κατά το έτος 2014, με την «απώλεια» ηλεκτρονικών συνδέσμων και συνεπώς της δυνατότητας ανεύρεσης στοιχείων και πληροφοριών.

Επειδή, η πλατφόρμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε υποδειγματικά και αποτελούσε μια πρωτοπόρα κατάκτηση της Δημόσιας Διοίκησης στο πεδίο της διαφάνειας, της λογοδοσίας και του δημόσιου ελέγχου.

Επειδή, με τη συνεχή απαξίωσή και την υποβάθμιση ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταστεί πρόσφορο έδαφος για ανάθεση της διαχείρισής της σε ιδιώτες, με όποια συνέπεια έχει  αυτό για την αξιοπιστία στου συστήματος.

Επειδή, τα κρούσματα παράκαμψης της ηλεκτρονικής «ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ» από το παρόν επιτελικό κράτος πληθαίνουν.

Επειδή, η ολιγωρία των αρμόδιων οργάνων της κυβέρνησης έχει καταστήσει δυσλειτουργική την πλατφόρμα.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την επαρκή συντήρηση, ενίσχυση, αναβάθμιση και καλύτερη αξιοποίηση του ηλεκτρονικού προγράμματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Παναγιώτα

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Ελισάβετ

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος