Αρχαία ελαιόδεντρα – η ψυχή της Κρήτης κινδυνεύει
Τον περασμένο Σεπτέμβριο παρουσίασε η τηλεοπτική ομάδα του γερμανικού καναλιού RTL ένα ρεπορτάζ για τις θετικές εξελίξεις των μέτρων που έλαβαν οι Κρήτες σχετικά με την παραγωγή ελιάς καθώς και για τα φράγματα και αιολικά πάρκα του νησιού. Ιδιαίτερο ενθουσιασμό τους προκάλεσε το γεγονός ότι η Κρήτη σε λίγο διάστημα και αφότου ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα είναι πρωτοπόρος στην Ευρώπη ότι αφορά την αιολική και υδατική της ισχύ, όπως και στην καλλιέργεια των ελιών. Αναφέρθηκαν επίσης και στον λάτρη της φύσης Καρλ Ρεσκε (Karl Röske) και την εκστρατεία του να προστατεύσει τα αρχαία ελαιόδεντρα της Κρήτης, ώστε αυτή η πολιτιστική κληρονομιά να διατηρηθεί και για εμάς αλλά και για τις μελλοντικές γενιές.
Με πρωτοβουλία του Karl Röske ήρθε το τηλεοπτικό συνεργείο του RTL στην Κρήτη για να επιστήσει τη δημόσια προσοχή στο θέμα αυτό, το οποίο τον αγγίζει εκτός από τις περιβαλλοντολογικές του ανησυχίες και για προσωπικούς λόγους, μια και η μητέρα του είναι ελληνίδα (Ελευθερία Θεοδωράκη), η οποία κατάγεται από την Αργυρόπουλη της Κρήτης.
Μέσα από τα πολλά ταξίδια λόγω της δουλειάς του ως «κυνηγός φυτών και αναψυχής», έγινε διεθνώς γνωστός, επειδή ερευνά και αναδεικνύει τις ευεργετικές ικανότητες διαφόρων φυτών, οι οποίες είναι ακόμη άγνωστες στο ευρύτερο κοινό. Στη διάρκεια των ερευνητικών του εργασιών προξένησε το ενδιαφέρον διαφόρων διασημοτήτων του χώρου, οι οποίοι τον συνόδευαν ανά διαστήματα σε μερικά από τα ταξίδια του, όπου σε πολυάριθμα ρεπορτάζ ανέδειξε διάφορα μυστικά της φύσης τονίζοντας πάντα την πολύτιμη ποικιλομορφία της στο ευρύτερο κοινό δια μέσου πολλών τηλεοπτικών καναλιών. Όπως είναι φυσικό, δεν υπάρχουν μόνο θετικές αναφορές σε τέτοιες εξερευνήσεις, υπάρχουν και αρνητικές τις οποίες επίσης ανέδειξε.
Ο Ελληνογερμανός Καρλ Ρεσκε, ο οποίος γνωρίζει το νησί από μικρό παιδί, επειδή ερχόταν πάντα με τους γονείς του διακοπές, αποφάσισε να εγκατασταθεί πριν ένα χρόνο μόνιμα στο νησί. Έβαλε σαν σκοπό του έκτοτε να υποστηρίξει τους αγρότες και τους ιδιοκτήτες αρχαίων και αιωνόβιων ελιών, καθώς θεωρεί δεδομένο, πως τα παλιά αυτά δέντρα αποτελούν μεγάλο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όχι μόνο για την Κρήτη, Ελλάδα η Ευρώπη, αλλά για όλο τον κόσμο. Με προσφορά αναδοχής και υιοθεσίας αυτών των δέντρων, ξεκίνησε ένα έργο, το οποίο καθημερινά γίνεται όλο και πλατύτερα γνωστό και απλώνεται η πληροφορία και το ενδιαφέρον στήριξης της διάσωσης αυτών σε όλο τον κόσμο. Πολλές διασημότητες παγκοσμίως ακολουθούν ο ένας μετά τον άλλο το κάλεσμά του και θέλουν να γίνουν ο «πράσινος φύλακας άγγελος» των αρχαίων αυτών ελιών. Ο δήμαρχος του Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης και ο δήμαρχος Πλατανιά Ιωάννης Μαλανδράκης ήταν τα πρώτα σημεία επαφής του, που του στήριξαν στην πρωτοβουλία του αυτή και υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα.
Ο φίλος του Αλφονς Σουμπεκ (Alfons Schuhbeck), διάσημος αρχιμάγειρας αστέρων από τη Γερμανία, ο οποίος ήταν ο πρώτος ανάδοχος δέντρου (λόγω της άμετρης εκτίμησης του στο νησί, τους Κρήτες και το ελαιόλαδο τους) επικοινώνησε άμεσα με τον προσωπικό του φίλο του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ (Arnold Schwarzenegger), ο οποίος άμεσα προθυμοποιήθηκε να υποστηρίξει αυτήν την εκστρατεία και να γίνει και αυτός ένας “πράσινος φύλακας άγγελος”. Ο κ. Σβαρτσενεγκερ δεν είναι μόνο ηθοποιός, θήτευσε και ως κυβερνήτης της Καλιφόρνια, και είναι επίσης ευρύτερα γνωστός για την κοινωνική του ευαισθησία και δέσμευση να υποστηρίζει διεθνώς πολλά έργα σε αυτόν τον τομέα.
Έτσι λοιπόν συνευρέθηκαν ακριβώς αυτοί που έπρεπε να συνευρεθούν!
Ο Αντιδήμαρχος Αμαρίου Μανώλης Γ. Ψαρουδάκης, ο οποίος συμμερίζεται το σκεπτικό του Καρλ Ρεσκε (Karl Röske), στηρίζει το πρόγραμμα του, και μαζί με τον κ. Παντελή Μουρτζανό εγκαινίασαν επίσημα την αναδοχή του αρχαίου δέντρου από τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ στο Μοναστηράκι. Ο Μανώλης Γ. Ψαρουδάκης αισθάνεται όπως και ο Καρλ Ρεσκε (Karl Röske) άμετρη αγάπη και σεβασμό προς αυτά τα αρχαία ελαιόδεντρα και θέλει να συμμετέχει στην εκστρατεία του ως ένθερμος υποστηρικτής της προστασίας αυτής της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, γι αυτό υποστηρίζει το πρόγραμμά του. Και ο Δήμος Αμαρίου εκτελεί επίσης εδώ και κάποιο διάστημα ένα έργο για τη διατήρηση της κρητικής φυσικής κληρονομιάς και των αρχαίων ελαιόδεντρων. Ως ένδειξη καλής συνεργασίας δώρισε σε μια συνάντηση τους στον κ. Ρεσκε το βιβλίο «Τα αιώνια ελαιόδεντρα της Κρήτης» του Μανώλη Τσαντάκη.
Ο κ. Καρλ Ρεσκε (Karl Röske) γνωρίζει καλά πλέον τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί ελαιοκαλλιεργητές και για ποιο λόγο δυστυχώς εκχερσώνουν και υλοτομούν τα αρχαία τους ελαιόδεντρα.
Κύριος στόχος του Καρλ Ρεσκε (Karl Röske) είναι να αγωνιστεί μαζί με τους συνοδοιπόρους υποστηρικτές του προς κοινωνική, ηθική και οικονομική στήριξη αυτών των αγροτών και μαζί να συμβάλλουν έτσι στην διατήρηση των πολιτιστικών μας πόρων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. «Αφενός πρέπει οι αγρότες να καταλάβουν και να ενστερνιστούν ποιες υποχρεώσεις έχουν και αυτοί σαν καλλιεργητές της γης», λέει ο Ρεσκε, «και αφετέρου πρέπει η ΕΕ να βοηθήσει, προωθήσει και επιχορηγήσει τις καλλιέργειες των αγροτών και ιδιοκτητών ελαιώνων, ώστε σαν αποτέλεσμα να διασωθούν και διατηρηθούν τα αρχαία αυτά ελαιόδεντρα και η ισορροπία του τοπικού οικοσυστήματος».
Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο προσπαθεί δια μέσου της εκστρατείας αναδοχής αιωνόβιων ελαιοδέντρων να αναδείξει το θέμα όσο πιο πλατιά γίνεται, στο οποίο τον βοηθούν οι γνωριμίες του με διάφορες διασημότητες και όχι μόνο ανά τον κόσμο. Ένας δεύτερος στόχος του είναι να συμβάλλει έμπρακτα και άμεσα στην φύτευση και το μπόλιασμα όσο κατά το δυνατόν περισσότερων νεαρών ελαιόδεντρων από τα παλαιά δέντρα.
Και τέλος, θέλει επίσης να αγωνιστεί προς συμφέρον των ελαιοκαλλιεργητών και ιδιοκτητών ελαιώνων, ώστε να λαμβάνουν στο μέλλον μεγαλύτερη επιχορήγηση από την ΕΕ και καλύτερη τιμή για το ελαιόλαδο τους, καθώς και για τα προϊόντα τους, που παράγονται από αυτό το αγνό και πολύτιμο παγκοσμίας φήμης και αναγνώρισης Κρητικό ελαιόλαδο.
Χθες 13 Ιανουαρίου διεκπεραιώθηκε η συμβολική τελετή αναδοχής του Άρλοντ Σβατζενέγκερ της υπεραιωνόβιας ελιάς στο Μοναστηράκι. Με την ευχή των παρευρισκομένων να καταφέρουν να αναδείξουν τους σκοπούς της πρωτοβουλίας αυτής και με αφορμή αυτή την προβολή της περιοχής του Αμαρίου.
Διακρίνεται ο Μενέλαος Φραγκιουδάκης και ο Μανώλης Ψαρουδάκης εκ μέρους του Δήμου Αμαρίου και ο Καρλ Ρεσκε.
πηγή: Δελτίο τύπου