Το καλό καλοκαίρι επιφυλάσσει πάντα και περιόδους με υψηλότερες θερμοκρασίες. Ευτυχώς για το νησί μας θα επηρεαστούμε ήπια και σχετικά για σύντομο διάστημα από την θερμή εισβολή που ξεκινάει από το Σάββατο απο τα νότια.

Πολύ πιο έντονα θα επηρεασθούν οι κεντρικές και ιδιαίτερα οι δυτικές χώρες της Ευρώπης (με την επισήμανση βέβαια οτι δεν θα αλλάξει κάτι σημαντικά στα προγνωστικά δεδομένα) μιας και εκεί φαίνεται να σημειώνεται εντονότερη η θερμή εισβολή (από την Δευτέρα) και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παραμονής, κάτι τι οποίο προϊδεάζει για τον κίνδυνο εκδήλωσης συνθηκών καύσωνα στις περιοχές αυτές.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Το καλοκαιρινό σκηνικό του καιρού με την παρατεταμένη ηλιοφάνεια και τους ήπιους ανέμους παραμένει στην Κρήτη και για τις επόμενες ημέρες με τη θερμοκρασία όμως να ανεβαίνει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, ιδιαίτερα από την Κυριακή έως και την Τρίτη. Από τη μία έχουμε τη θερινό ηλιοστάσιο αύριο Παρασκευή όπου σημειώνεται η μεγαλύτερη διάρκεια ημέρας ταυτόχρονα με τη μεγαλύτερη καθετότητα των ηλιακών ακτίνων, από την άλλη μία θερμή εισβολή στην κατώτερη ατμόσφαιρα από τα νότια μας προσεγγίζει από το Σάββατο βοηθώντας πολύ περισσότερο τη θερμοκρασία να ανέβει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε ολόκληρο το νησί από την Κυριακή.

Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν αυτή τη θερμή εισβολή να προσεγγίζει σταδιακά τη χώρα μας από το Σάββατο δίνοντας τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην δυτική και την ηπειρωτική Ελλάδα, στη συνέχεια όμως από τη Δευτέρα στρέφουν αυτή την θερμή εισβολή προς τα δυτικά τμήματα της Μεσογείου επηρεάζοντας πολύ περισσότερο τις κεντρικές και δυτικές χώρες της Ευρώπης. Η αποκατάσταση  και παραμονή της θερμής αέριας μάζας στις χώρες αυτές θα προκαλέσει πολύ υψηλές θερμοκρασίες δημιουργώντας μάλιστα και συνθήκες για καύσωνα. Στην Κρήτη οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους από την Κυριακή, με κορύφωση τους την Δευτέρα και σταδιακή υποχώρηση από την Τρίτη ενώ από την Τετάρτη επανεμφανίζεται το Βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο λόγω του Ετησία (κοινώς Μελτέμι) το οποίο θα επαναφέρει καλύτερες θερμοκρασιακές συνθήκες στο νησί μας.

Για αύριο Παρασκευή και το Σάββατο επικρατεί ηλιοφάνεια σε ολόκληρη την Κρήτη με τους ανέμους από Βόρειες έως και ΒΔ διευθύνσεις, έντασης 3 – 4 Μποφώρ στα δυτικά τμήματα του νησιού, ενώ έως και τα 5 Μποφώρ θα φθάνει η μέγιστη ένταση τους σε ανατολικές και νότιες περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα συνήθη επίπεδα με την ελάχιστη στους 21 – 24°C και τις μέγιστες στους 30 – 32°C στα βόρεια τμήματα και στους 31 – 33°C στα νότια.

Την Κυριακή  παραμένει η ηλιοφάνεια και οι άνεμοι με τις ίδιες εντάσεις ενώ η θερμοκρασία ανέρχεται σε υψηλότερα επίπεδα με την ελάχιστη στους 23 – 26°C και τη μέγιστη στους 32 – 35°C κατά μέσο όρο και κατά τόπους λίγο υψηλότερη.

Την Δευτέρα οι άνεμοι στρέφονται περισσότερο από Δυτικές έως και ΝΔ διευθύνσεις με την ένταση τους στα 3-4, κατά τόπους έως και τα 5 Μποφώρ με τη θερμοκρασία όμως να σημειώνει τις υψηλότερες τιμές και τις μέγιστες τιμές να κορυφώνονται στους  34 – 36°C κατά μέσο όρο και υψηλότερες βέβαια κατά τόπους.

Από την Τρίτη αναμένεται σταδιακή υποχώρηση της θερμοκρασίας, αρχικά μικρή αλλά ακόμη καλύτερες θερμοκρασιακές συνθήκες αναμένονται από την Τετάρτη όπου επανέρχεται και το Βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο λόγω επανεμφάνισης του Ετησία (το γνωστό Μελτέμι).

Ο κυματισμός στις θάλασσες παραμένει πολύ χαμηλός κάνοντας άνετα προσβάσιμες όλες τις παραλίες ενώ και η θερμοκρασία  στην επιφάνεια της θάλασσας έχει ανέβει στους 26°C για τις βόρειες παράκτιες ζώνες και στους 24°C για τις ανατολικές και νότιες περιοχές.

Στην περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και στην εκδήλωση πυρκαγιάς διότι παρά το γεγονός ότι οι άνεμοι δεν εμφανίζουν μεγάλες εντάσεις από τα συνοπτικά πεδία των ανέμων, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς υπό συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών διαμορφώνεται τάχιστα ένα πεδίο χαμηλών πιέσεων που προκαλεί τοπική ενίσχυση των ανέμων και δυνατότητα ταχείας επέκτασης της φωτιάς.

Λέκκας Εμμανουήλ

Μετεωρολόγος, MSc

πηγή: cretedoc.gr