Ένα έργο πνοής για την Ανατολική Κρήτη, οδεύει ολοταχώς προς ολοκλήρωση. Η κατασκευή των «Αρδευτικών Δικτύων», της «Λιμνοδεξαμενής Αγίου Γεωργίου Οροπεδίου Λασιθίου», αποτελεί το τελικό στάδιο, μιας εμβληματικής προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε τα προηγούμενα χρόνια και σύντομα, έρχεται να δώσει ολοκληρωμένες λύσεις σε σοβαρά αρδευτικά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής.

Την Πέμπτη 16/7/2020 στο Δημαρχείο Οροπεδίου Λασιθίου, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, κ. Άρης Παπαδογιάννης, ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιάννης Στεφανάκης και ο  Γενικός Διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, κ. Αντώνης Κοτσώνης  πραγματοποίησαν την επίσημη αναγγελία του αναδόχου του έργου, (ΙΝΤΡΑΚΑΤ Κατασκευές Α.Ε. Τεχνικών Έργων και Μεταλλικών Κατασκευών).

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Προέδρος του Δ.Σ. του Ο.Α.Κ., κ. Λευτέρης Κοπάσης, Τεχνικό Κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών, το οποίο ήρθε στην Κρήτη, γι’ αυτό τον σκοπό,  τα Εκτελεστικά Μέλη του Ο.Α.Κ. κύριοι Κωνσταντίνος Κατσιδονιωτάκης και Θοδωρής Νίνος καθώς επίσης,  ο Διευθυντής Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ. κ. Μάρκος Πατρελάκης, ο Διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων του Ο.Α.Κ., κ. Γιώργος Αγαπάκης και ο Διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών και Συγκοινωνιακών Έργων του Ο.Α.Κ., κ. Ευάγγελος Μαμαγκάκης.

Το έργο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020» (Π.Α.Α.) στο Μέτρο 4, Υποέργο 4.3, Δράση 4.3.1 «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Ο προϋπολογισμός του δε, είναι 11.550.000,00  ευρώ (με Φ.Π.Α.) ενώ η εργολαβική σύμβαση κατασκευής του,  ανέρχεται στα 5.585.189,41 ευρώ  (με Φ.Π.Α.).

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του,  θα ενισχύσει αρδευτικά το μεγαλύτερο μέρος του Οροπεδίου Λασιθίου, εκτάσεως 13.370 στρεμμάτων με μέγιστη ημερήσια δυναμικότατα τα 50.000 κυβικά μέτρα νερού.

«Με την ολοκλήρωση αυτού του εμβληματικού έργου, ουσιαστικά περνάει στην πράξη η προσπάθεια που καταβάλουμε ώστε ν’ αναδειχθεί, ο παγκρήτιος χαρακτήρας του Ο.Α.Κ. Επιβεβαιώνεται σε απόλυτο βαθμό, η εμπιστοσύνη που δείχνουν πλέον στον οργανισμό, τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, όσο και οι τοπικοί φορείς της Κρήτης, οι οποίο συνεργάζονται ουσιαστικά μαζί μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ειλικρινής αυτή συνεργασία, θ’ αποτελέσει και την μεγάλη «αναπτυξιακή απάντηση» του οργανισμού, απέναντι σε όλους εκείνους που υποτίμησαν τον ρόλο και τις δυνατότητες του, τα προηγούμενα χρόνια. Η διαχείριση του νερού, από τη μια μέχρι την άλλη άκρη της Κρήτης, είναι στις πρώτες μας προτεραιότητες κι έργα όπως αυτό που ξεκινήσαμε σήμερα να υλοποιούμε στο Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, δείχνουν πως βρισκόμαστε στην σωστή κατεύθυνση», υπογράμμισε σε δηλώσεις του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ. κ. Άρης Παπαδογιάννης.

Κατά την επίσκεψη του κ. Παπαδογιάννη στο Λασίθι, έγινε ακόμη και η υπογραφή της σύμβασης που αφορά την παροχή νερού μεταξύ του Ο.Α.Κ. και του Τ.Ο.Ε.Β. Οροπεδίου Λασιθίου, ενώ από την πλευρά του Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου,  κ. Γιάννη Στεφανάκη, διατυπώθηκε πρόταση για υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, η οποία θ’ αφορά την λειτουργία του διυλιστηρίου στην περιοχή Κεφάλα.

 

Δελτίο τύπου