Αναλαμβάνει ο.. στρατός .Στα άκρα οδηγείται πλέον η σύγκρουση Κυβέρνησης - ιδιοκτητών βυτιοφόρων

κατηγορία: Ειδήσεις

 Στα άκρα οδηγείται πλέον η σύγκρουση Κυβέρνησης - ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών δημόσιας χρήσης, μετά την απόφασή τους δια βοής για συνέχιση των κινητοποιήσεων, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα φύλλα πορείας για την πολιτική τους επιστράτευση έχουν επιδοθεί. Η διυπουργική αποφάσισε την τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα από τις ένοπλες δυνάμεις. Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, που βρίσκεται στην Κρήτη, ενημερώθηκε τηλεφωνικά για την απόφαση των απεργών για συνέχιση των κινητοποιήσεων. Με εντολή του πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο μεταφορών τηλεφωνική σύσκεψη υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο και με τη συμμετοχή των κυρίων Βενιζέλου, Παμπούκη, Ρέππα, Τσιώκα και Αθανασάκη ,οι οποίοι αποφάσισαν ότι η άρνηση των ιδιοκτητών φορτηγών να συμμορφωθούν με την απόφαση της επίταξης συνιστά βαριά προσβολή της έννομης τάξης και πλήττει το κοινωνικό σύνολο.

Οι ένοπλες δυνάμεις με δικά τους μέσα διασφαλίζουν ήδη την τροφοδοσία σε καύσιμα σε αεροδρόμια νοσοκομεία και άλλους κρίσιμους τομείς.

Αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού θα αναλάβουν αν χρειαστεί τον εφοδιασμό των νησιών μεταφέροντας καύσιμα με βυτιοφόρα.

Τέλος, τα στοιχεία όλων των παραβατών μεταβιβάζονται στους αρμόδιους εισαγγελείς ώστε να ασκηθούν ποινικές διώξεις και να αφαιρεθούν οι άδειες.

Επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των απεργών στην είσοδο των διυλιστηρίων Θεσσαλονίκης στο Καλοχώρι. Οδηγός που είχε παραλάβει το δελτίο επίταξης επιχείρησε να μπει για να φορτώσει καύσιμα αλλά εμποδίστηκε από τους απεργούς. Από τις συμπλοκές τραυματίσθηκαν ελαφρά δύο άτομα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων εκφράζει την αγωνία των μελών της επισημαίνοντας ότι η αδυναμία εφοδιασμού των πρατηρίων με καύσιμα, δηλαδή το υποχρεωτικό κλείσιμο των επιχειρήσεών, μπορεί να οδηγήσει σε οριστικό λουκέτο εκατοντάδες πρατήρια που ήδη επιβίωναν με δυσκολία.

Μετά το τέλος της διυπουργικής ο υπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας τόνισε: «Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα, προκειμένου να συμφωνήσουμε στο πως θα πάμε σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Συναντήσαμε όμως δυστυχώς την άρνηση και μόνο, με πολλά υβριστικά συνθήματα. Η Πολιτεία δεν είναι ανοχύρωτη. Η κοινωνία δεν είναι απροστάτευτη. Η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει. 
Και αυτοί που έχουν τεράστια ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και το ελληνικό κράτος ας την αναλάβουν έστω και αυτήν τη στιγμή. Αλλιώς, είναι και παραμένουν οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη συνέχεια καταλήγει στην δήλωση του ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών».

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός, από την Κρήτη, διαμήνυσε σε όλους τους τόνους, να υλοποιηθεί η εντολή της επίταξης με άκρα αποφασιστικότητα για το δημόσιο συμφέρον.

Μάλιστα σε περίπτωση που οι απεργοί συνεχίσουν να αρνούνται, το σενάριο προβλέπει να χρησιμοποιηθούν και στρατιωτικά οχήματα, για την άρση του αδιεξόδου στην αγορά.

Ειδικότερα, μετά τη συνεδρίαση της αρμόδιας διυπουργικής Επιτροπής ανακοινώθηκαν τα εξής:

"Η άρνηση των ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης να συμμορφωθούν στις αποφάσεις της Πολιτείας για την επίταξη των οχημάτων και των προσωπικών τους υπηρεσιών συνιστά βαριά προσβολή της έννομης τάξης, πλήττει το κοινωνικό σύνολο και αντιμετωπίζεται άμεσα με τα ακόλουθα μέτρα:

1.- Τα βυτιοφόρα Ιδιωτικής Χρήσης εντάσσονται στο σχέδιο κάλυψης των δημοσίων αναγκών σε συνεργασία με τις εταιρείες πετρελαιοειδών.

2.- Οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα δικά τους μέσα διασφαλίζουν ήδη -σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο- την τροφοδοσία σε καύσιμα κρίσιμων τομέων (αεροδρόμια, μονάδες της ΔΕΗ, Νοσοκομεία, κ.ο.κ).

Αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού θα συμβάλλουν, εφ' όσον χρειαστεί, στην κάλυψη των αναγκών των νησιών μεταφέροντας βυτιοφόρα.

3.- Τα στοιχεία όλων των παραβατών διαβιβάζονται στους αρμόδιους εισαγγελείς για την άσκηση ποινικής δίωξης.

4.- Οι προβλεπόμενες στη νομοθεσία διοικητικές κυρώσεις που φθάνουν μέχρι την αφαίρεση αδειών, θα εφαρμοσθούν αμέσως σε βάρος των παραβατών".

Σύμφωνα με το υπουργείο υποδομών, "η πρόταση της κυβέρνησης ήταν γενναία, κακώς είναι αμετακίνητοι οι μεταφορείς αλλά θα πρέπει να συμμορφωθούν με το Σύνταγμα και τους νόμους. Η επίταξη θα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται".

Οι απεργοί, πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στα πολιτικά κόμματα.

Τέλος, σε μια προσπάθεια να εφοδιαστεί όσο το δυνατόν συντομότερα η αγορά, κυρίως από καύσιμα, ο κ. Ρέππας, υπέγραψε απόφαση με την οποία αίρονται τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας βυτιοφόρων φορτηγών οχημάτων Δημόσιας και Ιδιωτικής Χρήσης για τη μεταφορά υγρών καυσίμων, κατ' εξαίρεση, από σήμερα το μεσημέρι μέχρι και την Κυριακή.

Αντιδράσεις κομμάτων

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει δυνάμεις του στρατού ως απεργοσπαστικό μηχανισμό. Πρόκειται για απόφαση επικίνδυνη και απαράδεκτη. Δείχνει ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ενεργοποιεί όλο το αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο που έχει συγκεντρώσει η αστική τάξη, με σκοπό να τσακίσει κάθε δράση που στρέφεται εναντίον της βάρβαρης πολιτικής της τονίζεται στην ανακοίνωση.

--------------

Ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, την οποία κατηγόρησε για αδιαλλαξία και υπεροψία, επέρριψε ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στον Αθήνα 9,84. “ Δεν νοείται Υπουργός να μην συναντάται έγκαιρα με τους απεργούς”, είπε χαρακτηριστικά.

“Τα καύσιμα είναι σαν το αίμα. Δεν κινείται τίποτα χωρίς αυτά”, επισήμανε επίσης στο σταθμό μας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας(ΣΕΛΠΕ), Θεόδωρος Βάρδας. Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει λάθη και από τις δύο πλευρές.

Έκκληση στους βυτιοφορείς να δουν την κοινωνία κατάματα απηύθυνε απο το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος , λέγοντας οτι είναι εν δικαίω αλλά πρέπει να δουν τα προβλήματα που δημιουργούνται . Δεν έχετε άποψη ουσίας , αλλά λέτε οτι το πρόβλημα είναι θέμα timing, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.

Εν τω μεταξύ η Κυβέρνηση, στο υπουργικό συμβούλιο της, έλαβε εντολή για τη συγκρότηση επιτροπής υπό τον Αντιπρόεδρο Θόδωρο Πάγκαλο, με συντονισμό του Υπ Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να  διαχειριστεί το άνοιγμα των "κλειστών" επαγγελμάτων."Τα περισσότερα θέματα που ανοίγουμε είναι θέματα πολιτικών επιλογών μας και όχι επιβολής του μνημονίου", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Το Σεπτέμβριο στη Βουλή ο νόμος-πλαίσιο που θα αφορά όλα τα επαγγέλματα κι όχι το καθένα χωριστά.

Επεισόδια στην Θεσσαλονίκη

Ηρεμία επικρατεί στις εγκαταστάσεις της JETOIL στο Καλοχώρι, όπου νωρίτερα σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ απεργών οδηγών βυτιοφόρων και δυνάμεων των ΜΑΤ. Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν με εκδορές σε νοσοκομείο της πόλης για την παροχή πρώτων βοηθειών. Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά όταν ποδοπατήθηκε κατά τη διάρκεια της έντασης.

πηγη 2810.gr


« επιστροφή στη κατηγορία Ειδήσεις